Πτώση στην Wall Street, από την κλιμακούμενη ένταση στην Ταϊβάν - Στις -400 μονάδες ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στην Wall Street, από την κλιμακούμενη ένταση στην Ταϊβάν - Στις -400 μονάδες ο Dow Jones
Στο επίκεντρο των επενδυτών η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι. Κέρδη άνω του 18% για τη μετοχή της Uber.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την Τρίτη η Wall Street, με τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα λόγω της Ταϊβάν να απομακρύνουν τους επενδυτές από τοποθετήσεις στα ταμπλό.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,23% ή 402,23 μονάδες στις 32.396 μονάδες.

Ο S&P 500 έπεσε 0,64% ή 26,16 μονάδες στις 4.092 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 0,16% ή 20,22 μονάδες.

Σημειώνεται πως μετά από την άφιξη της αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόνι στην Ταϊβάν το αμερικανικό χρηματιστήριο επιχείρησε να περάσει σε θετικό έδαφος, με την ενδοσυνεδριακή άνοδο να υποχωρεί για να καταλήξει σε αρνητικό κλείσιμο στο τέλος της Τρίτης.

Τεχνολογική ανησυχία για κλιμάκωση στον Ινδοειρηνικό

Μετά από έντονο παρασκήνιο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έφτασε την Τρίτη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της Κίνας για την κρίσιμη -γεωστρατηγικά- χώρα της περιοχής του Ινδοειρηνικού.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, με την κινεζική κυβέρνηση να ανακοινώνει παράλληλα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μικροτσίπ και τους ημιαγωγούς που παράγει η TSMC από την Ταϊβάν, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια των εν λόγω υλικών στον κόσμο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε πως έαν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν το εργοστάσιο της εταιρείας θα καταστεί λειτουργικά «νεκρό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει γιατί η εγκατάσταση της TSMC «εξαρτάται τόσο πολύ από απευθείας διασύνδεση με τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, από υλικά που ξεκινούν από τα χημικά και φτάνουν ως το λογισμικό και άλλα διαγνωστικά προϊόντα» δήλωσε ο Λιού, όπως μετέδωσε το CNBC.

Ο προβληματισμός για την Fed

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Ιούλιο, την ώρα που η πορεία της απασχόλησης στη χώρα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζες, η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μαρί Ντάλι, ανέφερε πως «χρειάζεται να μείνουμε πιστοί στη δέσμευση μας για αύξηση των επιτοκίων.

Η αναφορά της Ντάλι «διαβάζεται» από τους επενδυτές ως πρόθεση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, απομακρύνοντας τις αγορές από την άποψη πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε «χαλάρωση» των αυξήσεων προκειμένου να μην ρισκάρει το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Εμπορεύματα

Με μικρή άνοδο έκλεισαν την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της ΗΠΑ και της Κίνας και στις αποφάσεις του Οργανισμού Εξαγωγών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+).

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, κέρδισαν 53 σεντ ή 0,6% στα 94.42 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), ενισχύονταν 35 σεντ ή 0,34% στα 100.36 δολάρια ανά βαρέλι.

Μικρά κέρδη κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού για την Τρίτη, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισαν 0,1% στα 1.789,70 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για την 5η διαδοχική συνεδρίαση κερδών για το πολύτιμο μέταλλο.

Μάκρο

Σε πολύμηνο χαμηλό υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 10,7 εκατ. έναντι 11,3 εκατ. τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 11 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο χαμηλότερος αριθμός κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ των τελευταίων 9 μηνών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 18% σημείωσε η μετοχή της Uber, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με έσοδα άνω των 8 δισ. δολαρίων.

Απώλειες άνω του 2% σημείωσε η μετοχή της Catepillar, με πωλήσεις κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της αναστολής των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, ενώ το λειτουργικό της περιθώριο συρρικνώθηκε λόγω του αυξημένου κόστους ναύλων και εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider