Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου μετά από ανοδικό σερί 6 ημερών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου μετά από ανοδικό σερί 6 ημερών
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, βάζοντας τέλος σε ένα σερί ανόδου έξι ημερών, αφότου οι ροές μέσω του ρωσικού αγωγού στην ήπειρο σταθεροποιήθηκαν σε μειωμένα επίπεδα, μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα.

(upd 16:39) Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, βάζοντας τέλος σε ένα σερί ανόδου έξι ημερών, αφότου οι ροές μέσω του ρωσικού αγωγού στην ήπειρο σταθεροποιήθηκαν σε μειωμένα επίπεδα, μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα.

Οι αποστολές διαμέσου του αγωγού Nord Stream προς την Γερμανία, τον κύριο σύνδεσμο αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν σταθερές, αφότου η Gazprom PJSC συρρίκνωσε τις παροχές στο περίπου 20% της δυναμικότητας, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι ροές προς την ήπειρο μέσω Ουκρανίας αναμένεται να παραμείνουν κοντά στο ίδιο επίπεδο που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με βάση τα δεδομένα του δικτύου. Προκαταρκτικές ενδείξεις, που υπόκεινται σε μεταβολές, αρχικά έδειξαν ότι οι αποστολές μπορεί να περιοριστούν την Πέμπτη.

Τα Ολλανδικά παράγωγα μηνιαίας ωρίμασης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχωρούν κατά 0,84% στα 203 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν να σημειώνουν πτώση έως και 5,3%.

Η πτώση στις τιμές ίσως φέρει κάποια ανακούφιση στην ΕΕ, η οποία επείγεται να αποθηκεύσει αέριο εν όψει του χειμώνα και να αποτρέψει το ενδεχόμενο η κρίση της προσφοράς να εξωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Τα συμβόλαια την Τετάρτη «αναρριχήθηκαν» στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ερωτηματικό για τη συντήρηση

Η Gazprom και η Siemens Energy «διαξιφίζονται» για τη συντήρηση του εξοπλισμού τουρμπίνας του Nord Stream. Την Τετάρτη, η Gazprom είπε ότι μόνο μία μονάδα συμπίεσης αερίου λειτουργεί στον σταθμό Portovaya της Ρωσίας και ότι οι τουρμπίνες σε άλλες μονάδες απαιτούν προγραμματισμένη συντήρηση ή επισκευές. Η Siemens, όμως, δήλωσε ότι δεν είχε λάβει οποιαδήποτε αναφορά ζημιάς, υποθέτοντας συνεπώς ότι οι τουρμπίνες λειτουργούν κανονικά.

Οι traders αερίου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τις τουρμπίνες του Nord Stream από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο γίγαντας αερίου της Ρωσίας μείωσε τις ροές στο 40% επί της χωρητικότητας του αγωγού.

Η Μόσχα έχει αφήσει τις αγορές αερίου να προσπαθούν να μαντέψουν το αν θα συρρικνώσει περαιτέρω τις ροές, κάτι το οποίο έχει κρατήσει τις τιμές του αερίου σε υψηλά επίπεδα. Η OMV, στο πλαίσιο της παρουσίασης οικονομικών μεγεθών, ανέφερε ότι «δεν περιμένει πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα σταματήσουν εντελώς, εντούτοις η αβεβαιότητα σε σχέση με μελλοντικές περικοπές παραμένει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider