Φυσικό αέριο: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη, εν αναμονή του Nord Stream - Πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη, εν αναμονή του Nord Stream - Πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα
Μέσα στον τελευταίο μήνα, οι τιμές των συμβολαίων αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Έντονα ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πάνω από τα επίπεδα των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η προσοχή βρίσκεται στον αγωγό Nord Stream και στα προβλήματα προμηθειών από τη Νορβηγία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας ανέβαιναν 5,35% στα 181,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει πρόσκαιρα έως και τα 185 ευρώ.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, οι τιμές των συμβολαίων στην αγορά του Άμστερνταμ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Λονδίνου έφτασαν να ανεβαίνουν έως και 19%.

Νέα προβλήματα από τη Νορβηγία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση των τιμών έρχεται καθώς παραμένουν τα προβλήματα με την τροφοδοσία αερίου από τη Νορβηγία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αναστολή παραγωγής αερίου από το εργοστάσιο του Σλέιπνερ λόγω τεχνικού προβλήματος που ήταν προγραμματισμένη να λήξει σήμερα θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν περιορισμοί και στο εργοστάσιο ενέργειας της Νιχάμα.

Η παροχή αερίου από τη Νορβηγία προς την Ευρώπη βρέθηκε σε χαμηλό μήνα εντός της τρέχουσας εβδομάδας λόγω απρόβλεπτων τεχνικών προβλημάτων, αλλά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Η προσοχή στον Nord Stream

Η σημασία που έχει το φυσικό αέριο της Νορβηγίας για την ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε από τη Δευτέρα, λόγω της παύσης λειτουργίας στο ρωσικό αγωγό Nord Stream που μεταφέρει αέριο στην ΕΕ μέσω της Βαλτικής.

Οι εργασίες συντήρησης του αγωγού είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν έως την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να ανησυχούν για το κατά πόσο οι ροές αερίου από τη Ρωσία προς την ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία θα επανεκκινήσουν, εν μέσω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τις κυρώσεις ΕΕ και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg αναλυτής της Rystad Energy, σε περίπτωση που οι ροές αερίου από τον Nord Stream δεν επανέλθουν τότε «οι δημοσιονομικές και ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης για τον περιορισμό αερίου από τη Ρωσία θα βρεθούν αντιμέτωπες με την πρώτη μεγάλη πρόκληση τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο - «Άλμα» 38% στις τιμές ενέργειας

Σκρέκας για Power Pass: Στόχος να καταβληθούν σε μια δόση οι πληρωμές

Ακριβό δολάριο, αδύναμο ευρώ: Πώς η ελληνική οικονομία γίνεται η πιο ευάλωτη στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider