Ευρωαγορές: Ευρείες απώλειες με τον Stoxx 600 να χάνει άνω του 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ευρείες απώλειες με τον Stoxx 600 να χάνει άνω του 2%
Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με απώλειες άνω του 2% για τον Stoxx 600 καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές κατακλύζεται από τους φόβους για μια επερχόμενη ύφεση.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με απώλειες άνω του 2% για τον Stoxx 600 καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές κατακλύζεται από τους φόβους για μια επερχόμενη ύφεση.

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,14% στις 400,57 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έχασε 2,68% στις 3.359 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 2,90% στις 7.022 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 2,91% στις 12.401 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 2,68% στις 5.794 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,99% στις 20.705 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 2,48% στις 7.959 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα δεν άλλαξε ούτε από τα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτης PMI της S&P Global. Παρ' ό,τι τα τελικά στοιχεία ήταν καλύτερα από την προκαταρκτική μέτρηση, η S&P Global υπογραμμίζει τους κινδύνους για απότομη πτώση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο γ' τρίμηνο του 2022.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμα και για ύφεση έρχονται από το αυξημένο κόστος δανεισμού που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να καταπολεμηθούν οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) δημοσιεύει την εξαμηνιαία έκθεση της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα (βρίσκεται ήδη σε υψηλό 40 ετών) και τις επόμενες κινήσεις της BoΕ για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούνιο, από τα οποία αναμένονται σημάδια για το κατά πόσο επιθετικά θα κινηθεί με τις αυξήσεις των δικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάκρο

Σε ποσοστό 9% επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο α' τρίμηνο του 2022 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, όταν είχε ανέλθει στο 12,8%, όπως ανακοίνωσε η Istat.

Σύμφωνα με το Reuters, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην σημαντική αύξηση των εσόδων του ιταλικού κράτους τα οποία ενισχύθηκαν κατά 10,1%, υπερσκελίζοντας την αύξηση των δαπανών κατά 2%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για τον Μάιο συρρικνώθηκε 0,4% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που είχε σημειώνει προηγουμένως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή έμεινε «παγωμένη» στο 0% έναντι συρρίκνωσης 0,4% τον Απρίλιο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της φαρμακευτικής TeneoTwo έναντι 1,27 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια της πρώτης για ενίσχυσης του κλάδου των αντικαρκινικών φαρμάκων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλά 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

UBS: Τον Σεπτέμβριο το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Στο 9%

gazzetta
gazzetta reader insider insider