Σε χαμηλό 17 μηνών η τιμή του χαλκού υπό τον φόβο της παγκόσμιας ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 17 μηνών η τιμή του χαλκού υπό τον φόβο της παγκόσμιας ύφεσης
Στο επίκεντρο των προβληματισμών για την πορεία του χαλκού είναι τα σενάρια για ύφεση στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 διολίσθησαν οι τιμές του χαλκού για τη Δευτέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης που θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα πιο κάτω τις τιμές του μετάλλου.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, τα συμβόλαια χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων της Νέας Υόρκης υποχώρησαν κοντά στα επίπεδα των 3,50 δολαρίων ανά λίβρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια του μετάλλου στην αγορά του Λονδίνου (LME) έφτασαν κάτω από τα επίπεδα των 8.000 δολαρίων ανά τόνο.

Στο επίκεντρο των προβληματισμών για την πορεία του χαλκού είναι τα σενάρια για ύφεση στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες προκειμένου να συγκρατηθούν οι ανοδικές κινήσεις των τιμών.

Παράλληλα, η πρόθεση της Κίνας να συνεχίσει με περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης του χαλκού

Όπως ανέφερε ο Όλα Χάνσεν, αναλυτής εμπορευμάτων στην Saxo Bank, «καθώς η Κίνα προσπαθεί να βρει τη σωστή ταχύτητα ανάπτυξης και καθώς ο εξελίξεις από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να δείχνουν αδυναμία στις καταναλωτικές δαπάνες, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.

Βλέπουμε δεύτερες σκέψεις των επενδυτών καθώς ο κίνδυνος για μια οικονομική επιβράδυνση εμφανίζεται ολοένα και μεγαλύτερος» συμπλήρωσε ο Χάνσεν.

Πάντως, οι αναλυτές της ANZ θεωρούν πως η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα θα σταθεροποιήσει τις τιμές του χαλκού, ιδιαίτερα καθώς τα αποθέματα πολλών βιομηχανικών μετάλλων βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά, όπως υποστηρίζει το MarketWatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider