Με άνοδο το πετρέλαιο, στο φόντο των κυρώσεων στη Ρωσία και εν αναμονή του ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με άνοδο το πετρέλαιο, στο φόντο των κυρώσεων στη Ρωσία και εν αναμονή του ΟΠΕΚ+
Η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη για συζητήσεις με το Ιράν και τη Βενεζουέλα για την εξασφάλιση «μαύρου χρυσού».

Ανοδικά κινούνται για την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω των συζητήσεων για νέες κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εν αναμονή των αποφάσεων από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+).

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Αυγούστου, κερδίζουν 1,61% ή 1,76% στα 111.31 δολάρια.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Σεπτεμβρίου, ενισχύονται 1,62% ή 1,80 δολάρια στα 112.78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η πρόταση των G7 για πλαφόν στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς οι 7 χώρες τονίζουν την αποφασιστικότητα τους για στήριξη στην Ουκρανία και μέτρα κατά της Μόσχας στον ενεργειακό κλάδο.

Ανώτατους αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει όλα τα σενάρια για την αποφυγή σύσφιξη των ενεργειακών αποθεμάτων, ίσως ξεκινώντας συζητήσεις με το Ιράν και τη Βενεζουέλα, χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πάντως, ο αναλυτές Άντριου Λίποου ανέφερε στο Reuters πως «είναι δύσκολο να φανταστώ πως ένα πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της Δύσης θα μπορούσε να λειτουργήσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι πελάτες του ρωσικού πετρελαίου είναι η Κίνα και η Ινδία».

Ο ΟΠΕΚ και η ανησυχία για ύφεση

Εξάλλου, στα του ΟΠΕΚ+, τα μέλη του Οργανισμού συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να εξετάσουν το εάν θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση της ποσότητας «μαύρου χρυσού» που διαθέτουν στην Αγορά από τον Αύγουστο και μετά.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚ+ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου εντός του 2022, στα 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα έναντι 1,4 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στην προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού.

Όλα τα παραπάνω έρχονται καθώς στις διεθνείς αγορές συνολικά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η ανησυχία για ύφεση στην οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις στη ζήτηση και κατά συνέπεια στις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: «Λήξη συναγερμού» για τον Turk Stream – Επανέναρξη σήμερα των εισαγωγών από Ρωσία

Ανοίγουν τις πύλες τους στην Ελλάδα τα i-mall Micro Market, τα πρώτα mini market χωρίς υπαλλήλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider