Τελευταία ενημέρωση 16:32
Τέλος έλαβε το «ευχάριστο διάλλειμα» της Τετάρτης με τα κέρδη των 2% περίπου, και το Χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφει στην καθοδική του πορεία, συντονισμένο με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ, και με με μεγάλα «βαρίδια» τους τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δημιουργία ενός νέου, έκτακτου εργαλείου για την αναχαίτιση της εκτόξευσης του κόστους χρέους, κυρίως για τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, δεν φαίνεται μια αρκούντως πειστική απάντηση στους επενδυτικούς φόβους για μια επερχόμενη κρίση, καθώς στερείται… σαφήνειας.
Αν συνυπολογιστεί πως η Fed στην δική της, προγραμματισμένη, συνεδρίαση έθεσε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τις αυξήσεις των επιτοκίων, επιλέγοντας το ανώτατο όριο των 75 μ.β., γίνεται κατανοητό πως και η ΕΚΤ πρέπει να δράσει με αποφασιστικότητα και προς το παρόν δεν δείχνει ικανή να καθησυχάσει τις αγορές.
«Προσθέτουμε μια τρίτη αύξηση 50 μ.β. στην πρόβλεψη μας. Τώρα βλέπουμε αυξήσεις 25 μ.β. τον Ιούλιο και 50 μ.β τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει αυξήσεις 175 μ.β. τους επόμενους έξι μήνες και επιτόκιο καταθέσεων στο 1,25% στο τέλος αυτής της χρονιάς», είναι η νέα εκτίμηση της Deutsche Bank σχετικά με τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ, καθώς «η ανάπτυξη εργαλείων κατά του κατακερματισμού ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων και για έναν επιταχυνόμενο κύκλο σύσφιξης».
Πάντως, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα δράσει αναφορικά με τα επιτόκια η ΕΚΤ, η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση επιβεβαιώνει πως και επίσημα τίθεται ξανά «στο τραπέζι» ο φόβος για μια νέα κρίση χρέους, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο.
Εντωμεταξύ, η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στις διεθνείς αγορές, καθώς σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Πέμπτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με τον Stoxx να υποχωρεί άνω του 1,8%. Ο γερμανικός DAX αντίστοιχα υποχωρεί κατά 2,55%, ο CAC 40 χάνει 1,8%, ενώ στην Βρετανία, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Bank of England, ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνει 2,5%. Αντίστοιχα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 2,51%και στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει απώλειες 1,18%.
Αλλά και στην αγορά των crypto, νέες απώλειες σχεδόν 3% καταγράφει την Πέμπτη το bitcoin, καθώς το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που προκάλεσε το ράλι ανακούφισης στην αμερικανική αγορά μετά την δέσμευση του επικεφαλής της Fed πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να πετύχει την μείωση του πληθωρισμού.
Η κίνηση στα ταμπλό
Έτσι, την Πέμπτη ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 816,77 μονάδες, χάνοντας και τις 820 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,65% και με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 57,80 εκατ. ευρώ.
Ο Large Cap υποχωρεί 2,92% και ο Mid Cap 2,65%, ενώ στους κλαδικούς δείκτες διασώζονται μόνο τα Τρόφιμα με κέρδη 0,55%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες με 4,77% και η Τεχνολογία με 4,90%.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι Μarfin με 1,64% και η Coca Cola με 0,69%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι Πειραιώς με -5,30%, η Alpha με -4,85% και η Εθνική με -3,90%.
Συνολικά στα ταμπλό, ξεχωρίζουν Μουζάκης και Βιοκαρπέτ με 7,69% και 4,49% αντίστοιχα ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται οι ΚΡΕΚΑ με -20% και η Εριουργία Τρία Άλφα αντιστοίχως.
Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, 102 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.