Πάουελ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Αντίστοιχη η αύξηση και τον Ιούλιο

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Αντίστοιχη η αύξηση και τον Ιούλιο
Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, στον απόηχο της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά τα τελευταία 28 χρόνια.

Την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, στον απόηχο της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά τα τελευταία 28 χρόνια, ενώ «άνοιξε» τον δρόμο για μία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Fed -ο οποίος νωρίτερα μέσα στο έτος προτάθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Τράπεζας- επισήμανε το γεγονός πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο αποτέλεσε το κυριότερο μοχλό ώστε «η Fed να προσαρμόσει την πολιτική της». «Κι αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε και στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Τζερόμ Πάουελ, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street σε ένα ανοδικό ράλι μετά τα διαδοχικά sell off των προηγούμενων ημερών.

«Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, μία αύξηση είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης φαίνεται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητα κατά την επόμενη συνάντησή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC). «Πιστεύουμε ότι οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων είναι κατάλληλη τακτική αλλά κινήσεις τέτοιας κλίμακας όπως η σημερινή δεν θα είναι συχνές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Fed.

«Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα επικαιροποιημένα δεδομένα και τις προοπτικές για την οικονομία», είπε στη συνέχεια ο Πάουελ, παραδεχόμενος πως «η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμφανίζονται αποφασισμένα για μία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, καθώς το βασικό επιτόκιο της Fed αναμένεται να κλείσει το έτος στο 3,4%, αναθεωρημένο ανοδικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, ενώ το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8%, με τις πρώτες μειώσεις να ξεκινήσουν ενδεχομένως το 2024

«Κατανοούμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους Αμερικανούς η αύξηση των τιμών και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η οικονομία των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια.

Tέλος, ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε την αγορά πως η Τράπεζα με τις κινήσεις της δεν προσπαθεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, ενώ επανέλαβε ότι δεν διαβλέπει κανένα σημάδι ευρείς επιβράδυνσης της οικονομίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως η ανεργία βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έσπασε» εμφατικά το αρνητικό σερί στην Wall - Τεχνολογικό ράλι στον απόηχο της Fed

Μπιλ Άκμαν: Η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στις δυο επόμενες συνεδριάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider