Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο στο 1,25% - Πέμπτη διαδοχική αύξηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο στο 1,25% - Πέμπτη διαδοχική αύξηση
Η Bank of England (BoE) προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, καθώς ο πληθωρισμός στην οικονομία εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο σε υψηλά 40 ετών και σε ποσοστό 9%

Μετά την Fed, η οποία χθες αύξησε για τρίτη διαδοχική φορά φέτος τα επιτόκια της και για πρώτη φορά από το 1994 κατά 75 μονάδες βάσης, σήμερα ήρθε η σειρά της Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη φορά.

Πιο αναλυτικά, η Bank of England (BoE) προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, καθώς ο πληθωρισμός στην οικονομία εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο σε υψηλά 40 ετών και σε ποσοστό 9%.

Όπως αναφέρει το CNBC, η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία, με έξι μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να τάσσονται υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ τρία μέλη που μειοψήφησαν υποστήριξαν μία αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ανέφερε ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές προοπτικές και οι πληθωριστικές πιέσεις θα καθορίσουν την κλίμακα, το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα τυχόν περαιτέρω αυξήσεων.

«Η Επιτροπή θα παραμείνει σε εγρήγορση αναφορικά με ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και, εάν χρειαστεί, θα ενεργήσει δυναμικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου, η BoE είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκια κατά 1%, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο επιστροφής της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση, ενώ εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 10% εντός του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουγγαρία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες

Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη από το 1994

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Απότομη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. - Ράλι φράγκου έναντι ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider