«Έσπασε» εμφατικά το αρνητικό σερί στην Wall - Τεχνολογικό ράλι στον απόηχο της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έσπασε» εμφατικά το αρνητικό σερί στην Wall - Τεχνολογικό ράλι στον απόηχο της Fed
Το αμερικανικό Χρηματιστήριο ανταποκρίθηκε άμεσα στο «σήμα» του Τζερόμ Πάουελ για μία παρατεταμένη δράση της Fed με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με την επενδυτική κοινότητα να υποδέχεται με ανακούφιση την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που αποτυπώνεται και στην μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς Fed (κατά 75 μονάδες βάσης) από το 1994.

Αν και η αγορά εν πολλοίς είχε προεξοφλήσει την μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 28 χρόνια και την τρίτη διαδοχική μέσα στο 2022, το αμερικανικό Χρηματιστήριο ανταποκρίθηκε άμεσα στο «σήμα» του Τζερόμ Πάουελ για μία παρατεταμένη δράση της Fed με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού κοντά στα «αποδεκτά» επίπεδα του 2%, διευρύνοντας σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφε από την έναρξη της συνεδρίασης.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1% ή 303 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 30.668 μονάδες, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πενθήμερο πτωτικό του σερί, ενώ παρόμοια εικόνα εμφάνισε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 11.099 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη η εικόνα στον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση εκ νέου πάνω από τις 11.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 11.099 μονάδες, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο 2,5%.

Παράλληλα, ενδεικτικό στοιχείο της ανακούφισης με την οποία υποδέχθηκε η αγορά την απόφαση της Fed είναι η σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη VIX -ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς-, που υποχώρησε σχεδόν κατά 10%, προσεγγίζοντας το όριο των 20 μονάδων.

Ράλι για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των Amazon και Tesla που ενισχύθηκαν άνω του 5%, ενώ «άλμα» 7,5% σημείωσε και η μετοχή της Netflix.

Σημαντική άνοδος σχεδόν 10% και για τον τίτλο της Boeing, ενώ με ισχυρά κέρδη έκλεισαν και οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών κολοσσών, με τις Delta και United Airlines να κερδίζουν από 2% η καθεμία, όπως και οι τίτλοι των Carnival and Norwegian Cruise που ενισχύθηκαν κατά 3,4% και 5,5% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιμέρους κλάδοι του S&P διαμορφώθηκαν σε θετικό έδαφος, με μοναδική εξαίρεση τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος υποχώρησε σχεδόν 2%, απόρροια της ισχυρής πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% και χαμηλά δύο εβδομάδων μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Μικρά κέρδη την Τετάρτη για τον χρυσό

Bitcoin: «Βουλιάζει» ξανά σε χαμηλό 18μήνου - Απώλειες 70% από τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider