«Πανικός» πληθωρισμού και Fed στην Wall Street - Πτώση 880 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πανικός» πληθωρισμού και Fed στην Wall Street - Πτώση 880 μονάδων για τον Dow Jones
S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την 9η αρνητική εβδομάδα τους για τις τελευταίες 10 εβδομάδες.

Σε μαζικές απώλειες οδηγήθηκε η Wall Street για την Παρασκευή, κλείνοντας ακόμα μια εβδομάδα απωλειών για τους βασικούς δείκτες της, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κυριάρχησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 880 μονάδες ή 2,73% κλείνοντας στις 31.392 μονάδες. Ο S&P 500 έπεσε 2,91% ή 116,96 μονάδες στις 3.900 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε και ο Nasdaq Composite ο οποίος έχασε 414, 20 μονάδες ή 3,52% στις 11,340 μονάδες.

Dow Jones Wall Street

Σημειώνεται πως ο Dow Jones σημείωσε απώλειες για 10η φορά τις τελευταίες 11 εβδομάδες. S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την 9η αρνητική εβδομάδα τους για τις τελευταίες 10 εβδομάδες και την χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο.

Η μετοχή της Netflix υποχώρησε 5,10% στα 182,94 δολάρια, αφότου η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της συνδρομητικής πλατφόρμας σε sell από neutral, κάνοντας λόγο για απώλειες της Netflix έναντι των βασικών ανταγωνιστών της.

Πτώση σημείωσαν και άλλα μεγάλα «χαρτιά» του τεχνολογικού κλάδου, με την Apple και την Microsoft να πέφτουν κατά 3,86% και 4,46%, αντίστοιχα.

Η προσοχή στην Fed

Κύριο θέμα ανησυχίας για τους επενδυτές αποδείχθηκε η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο στο 8,6%, σε υψηλό 41 ετών και ξεπερνώντας αρνητικά τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία δεν έχει «πιάσει ταβάνι», θέτοντας προβληματισμούς για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Στις 14 και 15 Ιουνίου διεξάγεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), από την οποία μέχρι σήμερα οι επενδυτές ανέμεναν μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενδέχεται να φέρει μια περισσότερο επιθετική αύξηση από τη Fed προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών, με την Barclays να προβλέπει σε σχετικό report της πως η Fed θα ανακοινώσει αύξηση 75 μονάδων βάσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέση για το ζήτημα του πληθωρισμού πήρε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως ο πληθωρισμός στη χώρα δεν υποχωρεί με τους ρυθμούς που αναμενόταν.

Σημαντικό μέρος των αναλυτών υποστηρίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα επηρεάσει καθοδικά την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Fed υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται ώστε να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Πέρα από το θέμα του πληθωρισμού, αρνητικό αντίκτυπο στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street είχαν και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που έφτασαν για τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Εμπορεύματα

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η τιμή του χρυσού για την Παρασκευή, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1,2% ή 22,70 δολάρια στα 1.875,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απότομη διολίσθηση στις ευρωαγορές λόγω των επιτοκίων - Στο -5% το χρηματιστήριο της Ιταλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider