ΗΠΑ: Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο - Σε υψηλό 41 ετών και πάνω από τις εκτιμήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο - Σε υψηλό 41 ετών και πάνω από τις εκτιμήσεις
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 1981. Ο τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 34,6% και 3,9% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο, αντίστοιχα.

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των αγορών για την αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία και το τοπίο που διαμορφώνεται για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,6% από 8,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,3%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 1981, σύμφωνα με το CNBC.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% από 0,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός τις τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6% από 6,2% τον Απρίλιο και αντί πρόβλεψης των αναλυτών για 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,6%, όπως τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μέτρηση στο 0,5%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας για τον Μάιο αυξήθηκαν 34,6% και 3,9% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο, αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης ενισχύθηκαν 106,7% και 16,9, αντίστοιχα.

Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 10,1% και 1,2%, αντίστοιχα

Οι κινήσεις της Fed και η ανησυχία των επενδυτών

Σημειώνεται πως οι επενδυτές «δένουν» τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 και 15 Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης.

Σημαντικό μέρος των αναλυτών υποστηρίζει πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας θα επηρεάσει καθοδικά την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Fed υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων χρειάζονται ώστε να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για τον πληθωρισμό

iMEDd Lab: Ρεκόρ σχεδόν τριών δεκαετιών για τον πληθωρισμό 

ΗΠΑ: Μείωση 18% στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών, σε επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider