«Πληθωριστικό» σοκ για την Wall Street, με ισχυρές απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πληθωριστικό» σοκ για την Wall Street, με ισχυρές απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο
Πτώση άνω των 600 μονάδων για τον Dow Jones, εν αναμονή των επενδυτών για τα στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ.

Με μεγάλη πτώση ολοκλήρωσε την Πέμπτη η Wall Street, με τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο να είναι στα «κάγκελα» ενόψει των αυριανών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,94% ή 638,11 μονάδες στις 32.272 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 2,39% ή 98,52 μονάδες στις 4.017 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 2,75% ή 332,05 μονάδες στις 11.754 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης, με τους τίτλους των Meta και Amazon να χάνουν 4% και 2,3% αντίστοιχα.

Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο, που θα ανακοινωθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Οι επενδυτές αναμένουν να δουν εάν ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα παραμείνει κοντά στα υψηλά των τελευταίων 40 ετών που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο. Κάτι τέτοιο θα... σιγούρευε ακόμα περισσότερο την άποψη πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν αναμονή του πληθωρισμού, η νευρικότητα στις αγορές αποτυπώθηκε και στις κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το κρατικό 10ετες των ΗΠΑ να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου μέσα στην Πέμπτη.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια από τον Ιούλιο, με «διάθεση» για μεγαλύτερες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Εμπορεύματα

Πτωτικά πρόσημα κατέγραψαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουλίου, έχασε 60 σεντ ή 0,5% στα 121.51 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από το υψηλό 3 μηνών της Τετάρτης.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Αυγούστου, υποχώρησαν 51 σεντ ή 0,4$ στα 123.07 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει σε υψηλό 14 εβδομάδων την Τετάρτη.

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός για την Πέμπτη, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Αυγούστου, έχασαν 0,2% ή 3,7 δολάρια στα 1.852,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Yψηλό τετραμήνου «άγγιξαν» οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς ο αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν σε 229.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 27.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 205.000 αιτήσεις που εκτιμούσε έρευνα του FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις αυξήσεις επιτοκίων

Έχασε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο, μετά από την Λαγκάρντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider