Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές, μετά από τον πληθωρισμό στην Ευρώζωνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές, μετά από τον πληθωρισμό στην Ευρώζωνη
Πτώση για τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο. Η αύξηση των τιμών ανησυχεί και πάλι τους επενδυτές.

Τελευταία ενημέρωση: 13:13

Με απώλειες κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του οικονομικού «πολέμου» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και καθώς παραμένει η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, υπήρξε απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022 με εξαίρεση την Ουγγαρία. Η ρωσική πλευρά απαντά με αντίμετρα, όπως η διακοπή φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ολλανδία.

Εξάλλου, η αύξηση των τιμών -και- λόγω του πολέμου προκαλεί εκ νέου ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Eurostat.

Ο μέσος όρος των κρατών της Ευρωζώνης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Μάιο δείχνει αύξηση τιμών 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,49% στις 444,37 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,79% στις 3.811 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,24% στις 7.620 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,77% στις 14.463 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,90% στις 6.503 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,78% στις 24.611 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,38% στις 8.896 μονάδες.

Μάκρο

Πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η πορεία του ΑΕΠ της Ιταλίας για το α' τρίμηνο του 2021, παρά τις προκλήσεις που θέτουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση για την 3η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Istat που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, το ιταλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% στο α' τρίμηνο του 2022 και σε τριμηνιαία βάση, έναντι αρχικής εκτίμησης της Istat για ύφεση 0,2% και όπως περίμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη Γαλλία ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,8% για τον Μάιο από 5,4% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,5% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,2% από 4,8% τον Απρίλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,4% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Το 5,2% πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του γενικού πληθωρισμού στη χώρα από το 1985.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε πως θα πληρώσει έως και 3,3 δισ. δολάρια για την εξαγορά της αμερικανικής φαρμακευτικής Affinivax, με στόχο την ανάπτυξη της αλυσίδας εμβολίων της βρετανικής πολυεθνικής φαρμακευτικής.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία αφορά εφάπαξ πληρωμή 2,1 δισ. δολαρίων και επιπλέον 1,2 δισ. εφόσον η Affinivax επιτύχει στόχους παραγωγής φαρμάκων.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με την προσοχή να επικεντρώνεται στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Οι δείκτες PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τον Μάιο έδειξαν μεν βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμειναν σε πορεία συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων, λόγω των lockdown για τον κορονοϊό σε αρκετές από τις μεγάλες κινεζικής πόλεις.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,33% στις 27.279 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 1,03% στις 7.211 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 0,61% στις 2.685 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 1,19% στις 3.186 μονάδες και ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 2,04% στις 11.541 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε 1,04% στις 21.345 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άμεση αντίδραση στη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό - «Άλμα» στις τιμές

Επίσημα τέλος στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ολλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider