Παραμένει το ανοδικό momentum στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει το ανοδικό momentum στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Συνεχίζεται το rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ισχυρές πτωτικές τάσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Τελευταία ενημέρωση: 15:10

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η σταδιακή μείωση της ανησυχίας για τις επιπτώσεις των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών στο ζήτημα των επιτοκίων ανοίγει την όρεξη των επενδυτών για συνέχιση του rebound, μετά τις ισχυρές πτωτικές τάσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν τάχθηκε υπέρ μίας «ήπιας» αύξησης των επιτοκίων κατά τις προσεχείς συναντήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, υπερασπιζόμενος μία σταδιακή επαναφορά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε «κανονικά επίπεδα».

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,6% στις 446,6 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να κερδίζει 2,6% οδηγώντας τα κέρδη, ενώ το σύνολο των επιμέρους κλάδων καταγράφει θετικά πρόσημα. O Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,83% στις 3.840,41 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,68% στις 14.560 μονάδες, όπως και γαλλικός CAC 40 που βρίσκεται στα επίπεδα των 6.559 μονάδων, με άνοδο 0,67%.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακά κέρδη 0,05% στις 7.589 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,41% στις 24.737 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,23% στις 8.912 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένονται εξελίξεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή, λόγω εθνικής αργίας για την Memorial Day στις ΗΠΑ.

Μάκρο

Άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάιο, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,7% από 7,8% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,7% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Απρόσμενη επιτάχυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία INE.

Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από την εκτίμηση για άνοδο 8,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο.

Σημαντικά κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με ισχυρή άνοδο εκκίνησαν οι την εβδομάδα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, με την άρση ορισμένων περιορισμών για τον κορονοϊό στη Σαγκάη να εντείνουν την αισιοδοξία για την επιστροφή της κανονικότητας στην κινεζική και όχι μόνο οικονομία.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 2,19% στις 17.369 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 1,45% στις 7.286 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 1,20% στις 2.669 μονάδες, στην Κίνα ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 0,94% στις 11.298 μονάδες και ο Shanghai Composite 0,60% στις 3.149 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε 2,06% στις 21.123 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λέιν (ΕΚΤ): Υπέρ των αυξήσεων στα επιτόκια κατά 0,25% στις συνεδριάσεις Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το εμπάργκο - Στο τραπέζι η εξαίρεση για την Ουγγαρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider