Άνοδος - σοκ 48,8% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο - Αντέχει το οικονομικό κλίμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος - σοκ 48,8% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο - Αντέχει το οικονομικό κλίμα
Νέες, έντονες, πιέσεις στην αγορά προοιωνίζει η σημερινή ανακοίνωση της ανόδου του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο. Τα νέα στοιχεία για την πορεία του δείκτη οικονομικής συγκυρίας για το μήνα Μάιο δείχνουν ελαφριά ενίσχυσή του, αλλά συνεχίζουν να φανερώνουν και πολύ υψηλές προσδοκίες ανατιμήσεων.

Νέες, έντονες, πιέσεις στην αγορά προοιωνίζει η σημερινή ανακοίνωση της ανόδου του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (που καταγράφουν επιτάχυνση του δείκτη από 46,2% τον Μάρτιο και 33,6% τον Φεβρουάριο), έρχονται την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση από πλευράς Κομισιόν των νέων στοιχείων για την πορεία του δείκτη οικονομικής συγκυρίας για το μήνα Μάιο.

Τα εν λόγω στοιχεία για το κλίμα, ναι μεν δείχνουν ελαφριά ενίσχυσή του (από τις 105 στις 108 μονάδες περίπου), αλλά συνεχίζουν να φανερώνουν και πολύ υψηλές προσδοκίες ανατιμήσεων, τόσο από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, όσο και εκ μέρους των καταναλωτών. Στους τελευταίους, ειδικά στο σκέλος της αντίληψης που υπάρχει για την οξύτητα που είχαν οι πληθωριστικές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις της Εurostat για την πορεία του πληθωρισμού (εναρμονισμένου δείκτη τιμών) στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα, με την αγορά να έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Άλλωστε αυτή η εικόνα προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, αλλά και από τις αναθεωρήσεις στις οποίες έχουν ατύπως αρχίσει να προβαίνουν και οι θεσμοί, καθώς και από τα στοιχεία που έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα. H ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τους Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Χονδρικό Εμπόριο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 που «φωτογραφίζουν» το νέο κύμα ανατιμήσεων: Σε επίπεδο τζίρου τον Μάρτιο η αύξηση ήταν 25,6%, αλλά ο Δείκτης Όγκου τον Μάρτιο παρουσίασε μείωση 5,2%.

Τα νέα στοιχεία

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 48,8% έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 48,8%, τον μήνα Απρίλιο οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 50,9% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 48,1%. Η πιο μεγάλη άνοδος είναι προφανώς στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (100,1%), αλλά και στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (89,4%).

Μεγάλη είναι όμως και η άνοδος σε άλλους κλάδους όπως στη βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής (19,7%), στην Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού (15,4%), στην Παραγωγή βασικών μετάλλων (12%), στην Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων (9,6%), στη Βιομηχανία τροφίμων (7,7%), στην Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό, χημικών ουσιών και προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα πρώτα καμπανάκια στην αγορά από τον πληθωρισμό - Η μείωση ειδικών φόρων και όγκου πωλήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider