Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας
Κέρδη κοντά και άνω του 1% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου μας.

Τελευταία ενημέρωση: 16.22

Ανοδικά κινούνται για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,, με ελαφρώς μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, προσπαθώντας για άλλη μια συνεδρίαση το τελευταίο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν το κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές πιέσεις και από την αύξηση των επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Ψηλά στην προσοχή των αγορών παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενεργειακές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, αναμένονται εξελίξεις γύρω από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, με το Κρεμλίνο να υπόσχεται πως θα αντιδράσει στην κίνηση των δύο χωρών, χωρίς να έχει γίνει σαφής ακόμα ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600κερδίζει 1,44% στις 439,85 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιείται 1,54% στις 3.742 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,9% στις 7.531 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,57% στις 14.183 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,31% στις 6.430 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,32% στις 24.350 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,43% στις 8.473 μονάδες.

Μάκρο

Ανάπτυξη, σε μέτριο βαθμό, εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εξάπλωση της Όμικρον και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα δεύτερα στοιχεία της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 19 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 0,2%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,3%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,2%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 για το α' τρίμηνο του 2022, αλλά ο αυξημένος πληθωρισμός πιέζει προς τα κάτω τους μισθούς στην οικονομία της χώρας, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Στο 6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Η μέτρηση έρχεται έναντι της αρχικής εκτίμησης για πληθωρισμό στο 6,5% τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν η οριστική μέτρηση να διαμορφωθεί στο 6,2%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρωσική Gazprom για πληρωμές του φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Engie όπου γνωστοποιήθηκαν μεγαλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το α' τρίμηνο του 2022.

Η μετοχή της εταιρείας ανεβαίνει άνω του 5% στο γαλλικό χρηματιστήριο.

Η εικόνα στην Ασία

Θετικά πρόσημα σημειώθηκαν στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Ασίας για την Τρίτη, με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στην Κίνα και στη σταδιακή άρση των περιορισμών για το lockdown λόγω του κορονοϊού στη Σαγκάη από την 1η Ιουνίου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,42% στις 26.659 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ανέβηκε 0,27% στις 7.112 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 0,92% στις 2.620 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κέρδισε 0,65% στις 3.093 μονάδες και ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 1,12% στις 11.218 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 3,26% στις 20.601 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει το «φλερτ» με τις 870 μονάδες

Ανακάμπτει πάνω από τα 30.000 δολ. το bitcoin - Δεν έχει ξεπεραστεί το «τραύμα» του TerraUSD

gazzetta
gazzetta reader insider insider