Ισχυρή αντίδραση στις ευρωαγορές, με κέρδη κοντά και άνω του 1,5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή αντίδραση στις ευρωαγορές, με κέρδη κοντά και άνω του 1,5%
Στο χρηματιστήριο της Γαλλίας τα μεγαλύτερα κέρδη. «Γύρισε» ανοδικά η μετοχή της Deutsche Telekom στη Φρανκφούρτη.

Τελευταία ενημέρωση: 16.09

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «πατούν» πάνω στο θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και θέλοντας να κλείσουν με κέρδη μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών και στο κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων τους θα περιορίσουν τον αυξημένο πληθωρισμό χωρίς να θέσουν «σκιές» για ύφεση της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε πως αυτή η εξίσωση ενδεχομένως να μην είναι στο χέρι της Fed και να επηρεάζεται από σειρά άλλων παραγόντων όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αγορές αναμένουν να δουν τις επόμενες εξελίξεις στη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας, ιδιαίτερα στο μέτωπο των ενεργειακών συγκρούσεων. Σημειώνεται πως οι συζητήσεις για την επιβολή εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο δεν έχουν καταλήγει σε συμφωνία, εν μέσω των ισχυρών διαφωνιών χωρών όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία για οριστική απεξάρτηση από την ενέργεια της Μόσχας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,57% στις 431,07 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 ισχυροποιείται 1,75% στις 3.677,23 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,78% στις 7.362 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 1,55% στις 13.946 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,77% στις 6.361 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,48% στις 23.909 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται ανοδικά 1,08% στις 8.288 μονάδες.

Μάκρο

Συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατά τον Μάρτιο, δείχνοντας τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στον κλάδο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Eurostat, σε μηνιαίο η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 1,8% έναντι αύξησης 0,7% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 2%

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,4% για τον Απρίλιο και σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, κινούμενος εντός της αρχικής μέτρησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 8,3% για τον Απρίλιο και σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, κινούμενος εντός της αρχικής μέτρησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ανοδικά εμφανίστηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Deutsche Telekom για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος.

Η μετοχή της εταιρείας κερδίζει 2,2% στο γερμανικό χρηματιστήριο, «σβήνοντας» τις μικρές απώλειες που κατέγραφε στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, κλείνοντας μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα λόγω του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 2,64% στις 36.247 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 1,93% στις 7.075 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ισχυροποιήθηκε 2,12% στις 2.604 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,96% στις 3.084 μονάδες, ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 0,46% στις 11.146 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έγραψε άνοδο 2,36% στις 19.839 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider