Χρηματιστήριο: Μη πειστική αντίδραση και ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μη πειστική αντίδραση και ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας
Επιλεκτικές και προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές στο ΧΑ. Συνέχισε υψηλά ο όμιλος ΤΕΡΝΑ. Ιστορικά υψηλά για ΟΤΕ.

Μη πειστική αντίδραση και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά ήταν η εικόνα που παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο, καθώς εντείνονται η φόβοι γύρω από το ενεργειακό σκηνικό. Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης φαίνονται έτοιμες να σπάσουν τις κυρώσεις και να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό αέριο, ανοίγοντας λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Όπως ανέφερε το insider.gr, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το πλάνο διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών ρωσικού αερίου. Έτσι, «στη σκιά» της απόφασης για τον αν θα ικανοποιηθεί ή όχι η απαίτηση της Gazprom για την πληρωμή της σε ρούβλι, η οποία θα ληφθεί έως το τρίτο 10ημερο του Μαΐου όταν οι ελληνικές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες εξοφλήσεις παραγγελιών ρωσικού αερίου, όλοι οι «πυλώνες» του σχεδίου του ΥΠΕΝ έχουν ήδη δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας.

Φυσικά με το πέρασμα των ημερών εντείνεται το ενδιαφέρον των traders ως προς το rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Μάιο. Σύμφωνα με τη Société Générale αναμένεται πλέον να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM. Η «SocGen» έδειξε να «ανασκευάζει» και να εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο ένταξης τόσο της Mytilineos (είχε γίνει αναφορά και πριν την τριμηναία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο, που αφορούσε κυρίως αλλαγές σε σταθμίσεις) όσο και των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Παράλληλα, διατηρώντας την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, η UBS αναγνωρίζει πλέον περισσότερους «αντίθετους ανέμους» ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ως συνέπεια αυτού, προχωρά σε μείωση της εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 4% για φέτος από 5,5% προηγουμένως. Αυτό οφείλεται κυρίως σε τέσσερις παράγοντες: α) στην μικρότερη «μεταφορά» ανάπτυξης από το 2021 (carry over), β) στην αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022, γ) στα δεδομένα υψηλής συχνότητας που συνεπάγονται μια πιο ήπια εκκίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) στον πληθωρισμό που εξελίσσεται σε ένα μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Στα της εγχώριας αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 930,84 μονάδων κλείνοντας έτσι με άνοδο κατά 0,71% στις 925,07 μονάδες, με τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα απόρροια και του risk off, στα 72,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,62% στις 2.244,45 μονάδες και ο τραπεζικός γύρισε και έκλεισε σε αρνητικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα με πτώση 0,43% στις 652,27 μονάδες. Να σημειωθεί πως στις δημοπρασίες ανέβηκε ελαφρώς προς τα πάνω ο πήχης της αγοράς.

Στις τράπεζες καταγράφηκε ένα εκτεταμένο rotation και μερικό κλείδωμα θέσεων στα σημερινά υψηλά, με την ΕΤΕ να κλείνει τελικώς με πτώση 1,65% στα 3,896 ευρώ, την Πειραιώς να σβήνει τα κέρδη και να κλείνει αμετάβλητη στα 1,40 ευρώ, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,89% στα 1,0065 ευρώ και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,9% και τα 1,106 ευρώ.

Ξεχώρισε και σήμερα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με άνοδο 3,21% στα 18 ευρώ, που κινείται ολοταχώς προς τα 20 ευρώ ώστε να υπάρξει κάποια κίνηση από την Macquarie. Φυσικά η κίνηση της ΤΕΝΕΡΓ, βοηθάει και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επανέλθει και να κινηθεί πάνω από τα 10 ευρώ, καθώς σήμερα ενισχύθηκε κατά 2,58% στα 9,95 ευρώ.

Σημαντική ευρύτερα για την αγορά και η επάνοδος της ΕΕΕ με κέρδη 1,59% στα 19,455 ευρώ, καθώς μετά το ισχυρό pullback δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.

Με κέρδη μεν αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας με βραχυπρόθεσμους παίχτες να σπεύδουν να κλειδώσουν κέρδη σε ΟΠΑΠ (1,36%), Mytilineos (1,07%) και Quest (0,52%). Ο ΟΤΕ σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας άνοδο 1,67% στα 18,28 ευρώ.

Πτωτική κίνηση σε ΔΕΗ, Titan, Viohalco, ενώ πάτησε γκάζι η ΜΟΗ που από τα 14,98 ευρώ (ενδοσυνεδριακά) έκλεισε στα 15,18 ευρώ με άνοδο 1,81%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και μετά την ισχυρή χθεσινή πτώση ανέκαμψε η Epsilon Net με άνοδο 3,6%, ενώ ακολούθησε η Autohellas (3,26%), η Profile (2,11%) και η ΕΥΑΘ (1,6%).

Από την άλλη, οι ισχυρές πιέσεις συνεχίζονται στα Πλαστικά Θράκης που έχουν υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Ενισχύονται οι «γραμμές άμυνας» για ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας

UBS: Περισσότερες αντιξοότητες για την Ελλάδα αλλά παραμένει αισιόδοξη - Πού βάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη

Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός «σκοτεινιάζει» τις προοπτικές της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider