Ιαπωνία: Η χαλαρή νομισματική πολιτική της BoJ «πληγώνει» το γεν - Σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Η χαλαρή νομισματική πολιτική της BoJ «πληγώνει» το γεν - Σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου
Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας «πληρώνει» την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, την στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για περαιτέρω σύσφιξη, αυξάνοντας εκ νέου τα βασικά της επιτόκια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου βρίσκεται το γεν, καθώς το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας «πληρώνει» την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (BoJ), την στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται για περαιτέρω σύσφιξη, αυξάνοντας εκ νέου τα βασικά της επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, η ισοτιμία γεν-δολαρίου την Τετάρτη διαμορφώθηκε στα 126 γεν/δολάριο, γεγονός που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο για το ιαπωνικό νόμισμα από το 2002, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το γεν από το 2021 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Fed για επιθετικότερη στάση στη νομισματική της πολιτική, έχουν ενισχύσει την πτωτική πορεία του γεν έναντι του δολαρίου, ενώ η ιαπωνική οικονομία πλήττεται σημαντικά και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

«Το ιαπωνικό γεν ήταν ένα από τα πιο αδύναμα νομίσματα στον κόσμο φέτος», ανέφερε ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος ING πρόσφατα, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι επιδόσεις του εθνικού νομίσματος της Ιαπωνίας αντικατοπτρίζουν την "τέλεια καταιγίδα" στην οποία βρέθηκε εξαιτίας των αποφάσεων της BOJ και της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ιαπωνία θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - Επιβολή περαιτέρω κυρώσεων

Η κρίση στην Ουκρανία δεν κλονίζει το δολάριο - Βασιλιάς των νομισμάτων και τα επόμενα χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider