Ισχυροί «κλυδωνισμοί» στις αγορές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο, «βουτιά» 20% για το ρούβλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυροί «κλυδωνισμοί» στις αγορές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο, «βουτιά» 20% για το ρούβλι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, οδηγώντας το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση, καθώς έφτασε να χάνει ακόμα και 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Ράλι για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρές απώλειες και στα futures της Wall Street,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:30

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές προκαλούν οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και οι πρωτοφανείς κυρώσεις που ενεργοποίησε η Δύση σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, οδηγώντας το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση, καθώς έφτασε να χάνει ακόμα και 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Αυτή την ώρα, η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 100 ρούβλια ανά δολάριο, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει πτώση 20%.

Ως απάντηση, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο από το 9,5% στο 20% και υπέβαλε εν μέρει capital controls για να στηρίξει το ρούβλι που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου (109 ρούβλια ανά δολάριο). Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει 733 δισ. ρούβλια στην αγορά για τη στήριξη της ρωσικής οικονομίας, ενώ οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στις επιχειρήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην πώληση του 80% των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που διαθέτουν.

Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η διοικήτρια της τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, είπε πως υπάρχει ήδη σύστημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει στο SWIFT. Ακόμα, η ίδια ανέφερε ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συνδεθούν στο ρωσικό σύστημα για τη συνδεσιμότητα των τραπεζών τους με τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πετρέλαιο

Με αλματώδη άνοδο αντέδρασε το πετρέλαιο στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, έναν βασικό παραγωγό πετρελαίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει άνοδο 4,03% στα 95,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άλμα 3,86% στα 97,15 δολάρια/βαρέλι. Για το πετρέλαιο, μια κίνηση προς επίπεδα χαμηλότερα των 90 δολαρίων, στα 86,70 - 88,50 δολάρια, έχει τεθεί εκτός πλέον, με τους αγοραστές να ετοιμάζονται να δοκιμάσουν εκ νέου το πρόσφατο υψηλό στα 105,79 δολάρια, βάζοντας πλώρη για τα 115 δολάρια και άνω, ώστε να έχουν μεγαλύτερη αντιστάθμιση στο γεωπολιτικό ρίσκο.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. «Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες», εκτίμησε ο Άντι Λίπαου, ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates του Χιούστον.

Οι αναλυτές της Goldman αύξησαν την πρόβλεψη για την τιμή ενός μήνα του πετρελαίου στα 115 δολάρια από 95 δολάρια προηγουμένως, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί να «αφανιστεί» ζήτηση έως 4 εκατομμυρίων βαρελιών για να αντισταθμιστεί η απώλεια των ρωσικών εξαγωγών.

Σημειώνεται πως οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, την Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής. Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.

Φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αντέδρασαν με άνοδο στον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν το σαββατοκύριακο, πυροδοτώντας ανησυχίες για ελλείψεις στην ενέργεια.

Τα ολλανδικά συμβόλαια TTF του φυσικού αερίου έχουν ενισχυθεί κατά 14,42% στα 104,94 ευρώ ανά ΜWh τη Δευτέρα, καθώς τα κράτη της Δύσης συμφώνησαν να επιβάλουν ισχυρότερες ποινές καθώς οι αρχικές απέτυχαν να πείσουν τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Ενώ εξαιρούν την ενέργεια, οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους αγοραστές, τους τραπεζίτες και τις ναυτιλιακές να μείνουν μακριά από τις ροές ρωσικού πετρελαίου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα, κόβοντας την παροχή.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το περίπου 1/3 του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, με μεγάλο μέρος αυτού να ρέει μέσα από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.

Ευρωαγορές

Φυσικά οι νέες εξελίξεις προκαλούν κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Euro Stoxx 50 να καταγράφει απώλειες 2,78%. Tο Σαββατοκύριακο ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και Καναδάς ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, που αφορά πάνω από 11.000 τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές σε 200 περιοχές του κόσμου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,23% στις 7.931 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 2,01% στις 14.309 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 2,66% στις 6.576 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 1,45% στις 8.362 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βουτάει κατά 2,9% στις 25.026 μονάδες.

Wall Street

Στη Wall Street το άνοιγμα δείχνει απώλειες αλλά σε ελεγχόμενα επίπεδα για την ώρα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών εταιρειών δεν επηρεάζεται ακόμη από τη κατάσταση στην Ουκρανία.

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,4% στις 33.585 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,11% στις 4.335 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί ελαφρότερα στο 0,67% και στις 13.603 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Οι τιμές θα ανέβαιναν και χωρίς τη ρωσική εισβολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider