Η πορεία και οι ροές στα αμοιβαία κεφάλαια - Ποια ξεχωρίζουν

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πορεία και οι ροές στα αμοιβαία κεφάλαια - Ποια ξεχωρίζουν
Έχοντας αποχαιρετήσει μια εξαιρετική χρονιά, όπως ήταν αυτή του 2021, η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνει να καταγράφει μια έντονη διαφοροποίηση στις αποδόσεις ανά κατηγορίες. Θετικές αποδόσεις στα εγχώρια μετοχικά αλλά εκροές στο σύνολό τους. «Χτύπημα» στα ομολογιακά.

Έχοντας αποχαιρετήσει μια εξαιρετική χρονιά, όπως ήταν αυτή του 2021, η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνει να καταγράφει μια έντονη διαφοροποίηση στις αποδόσεις ανά κατηγορίες, επηρεαζόμενη σαφώς από τη διόρθωση των διεθνών μετοχικών αγορών και του sell off στις αγορές ομολόγων.

Τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία δείχνουν να ξεχωρίζουν, προσφέροντας στο σύνολό τους θετικές αποδόσεις και σε ένα βαθμό να υπεραποδίδουν έναντι της πορείας που διαγράφει ο Γενικός Δείκτης (+7,01%) και ο FTSE 25 (+8,8%), καταγράφοντας ωστόσο εκροές συγκριτικά με τα υπόλοιπα μετοχικού προσανατολισμού Α/Κ. Παράλληλα, σημαντική ήταν η διαφοροποίηση τόσο σε επίπεδο αποδόσεων όσο και επίπεδο ροών που κατέγραψαν τα μετοχικά αμοιβαία από τα ομολογιακά, καθώς τα δεύτερα επηρεάστηκαν σαφώς από την πιο «επιθετική» στρατηγική εξόδου των κεντρικών τραπεζών με φόντο τον πιο επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ενώ υψηλότερες απώλειες μεταξύ των ομολογιακών Α/Κ έχουν καταγράψει αυτά που είναι τοποθετημένα στη μεγαλύτερη βάση τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ως προς το σκέλος του συνόλου του ενεργητικού των 14 ΑΕΔΑΚ υποχώρησε ελαφρώς κατά 1,21% από τις αρχές του έτους στα 10,991 δισ. ευρώ από 11,126 δισ. ευρώ περίπου που ήταν στα τέλη του 2021, με το 29,2% να καλύπτεται από τα ομολογιακά (από 30,9% στα τέλη του 2021), το 24,15% από τα Funds of Funds (από 24,03% στα τέλη του 2021), το 23,73% από μεικτά (από 22,74%), το 15,72% από μετοχικά (από 15,04%) και το 3,27% από ελληνικά μετοχικά (από 3,22%). Οι συνολικές καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια έχουν ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, με τα μεικτά Α/Κ (84,76 εκατ. ευρώ) να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και τα μεικτά Funds of Funds (60,8 εκατ. ευρώ) που εστιάζουν στην επένδυση σε άλλα Α/Κ να ακολουθούν.

- Επιμέρους, στο σύνολο τους (42 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού) τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έχουν προσφέρει θετικές αποδόσεις με κάποια μάλιστα ξεπερνούν και την πορεία του Γενικού Δείκτη. Τα Ευρωπαϊκής Πίστης Αναπτυξιακά Μετοχικά Εσωτερικού (I) και (R) βρίσκονται στην κορυφή με απόδοση +9,38% και +9,32% αντίστοιχα, έχοντας σημαντική θέση επί του ενεργητικού τους στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης που έχει ενισχυθεί κατά 52,99% από τις αρχές του έτους, ειδικά μετά το deal με την Allianz. Ακολούθως, το Allianz Μετοχών Εσωτερικού έχει προσφέρει απόδοση +7,83% στους μεριδιούχους, το NN Hellas Α/Κ Μετοχικό κινείται στο +7,8%, το 3Κ Μετοχικό Εσωτερικού στο +7,67% και το Piraeus Private Banking ESG Greece Equity Fund, που έχει διαμορφωθεί κυρίως στη βάση των εισηγμένων που εντάσσονται στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο +7,66%.

Επιπλέον, οι συνολικές καθαρές εκροές στα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στα 3,66 εκατ. ευρώ, με τις υψηλότερες να καταγράφονται στο Alpha Επιθετικής Στρατηγικής Ελληνικό Μετοχικό Institutional, ύψους 12,044 εκατ. ευρώ, ενώ οι υψηλότερες εισροές (4,864 εκατ. ευρώ) έχουν περάσει στο NN Hellas Α/Κ Μετοχικό. Ως προς τις ΑΕΔΑΚ, στην Πειραιώς Asset Management πέρασαν κεφάλαια άνω των 6,942 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερες εκροές καταγράφηκαν στην Alpha Asset Management ύψους 12,547 εκατ. ευρώ. (χρονικό διάστημα από 3/1/22 - 17/02/22 στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδος)

- Από την άλλη, στα μετοχικά αμοιβαία εξωτερικού (Διεθνή, Ευρωζώνη, ΗΠΑ) όλα εξ ολοκλήρου καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις, πλην του Α/Κ της Ευρωπαϊκής Πίστης European Value Fund R με απόδοση +4,08%. Μεγαλύτερη πτώση για τα Πειραιώς US Μετοχικό R και I στο -8,63% και -8,47%, ενώ υψηλότερες «ζώνες άμυνας» έχουν προσφέρει τα Α/Κ Ευρωζώνης.

- Ως προς τα 50 μεικτά Α/Κ, μόλις τα 13 έχουν καταγράψει θετικές αποδόσεις, με τις υψηλότερες εξ αυτών να σημειώνονται στα Allianz Μεικτό Εσωτερικού (+2,99%), Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μεικτό Εσωτερικό R (+2,73%) και Fast Finance Growth and Income Strategy (+2,16%). Από την αντίπερα όχθη, υψηλές απώλειες που ξεπερνούν το 5% καταγράφουν τα τέσσερα μεικτά της Πειραιώς και Πειραιώς Private Banking (Μεικτό Διεθνές και ESG World Sustainability Balanced Fund). Οι καθαρές εισροές ξεπερνούν τα 84,76 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων να κατευθύνεται στο Alpha Global Allocation Μεικτό Classic ύψους άνω των 37,32 εκατ. ευρώ.

- Στην κατηγορία των Funds of Funds Μετοχικά ξεχωρίζει θετικά και με απόδοση άνω του 9% το MetLife Εμπορευματικών Αξιών (+9,77%) με μεγαλύτερες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο στα Pimco Real Return, BNP Paribas Flexi I - Commodities και στο JP Morgan Natural Resources. Επιπλέον, οι συνολικές εισροές σε αυτή τη κατηγορία διαμορφώνονται στα 42,912 εκατ. ευρώ.

- Από την άλλη, στα Μεικτά Funds of Funds, δηλαδή σε multi asset, με ευρύτερη γεωγραφική κατανομή, οι εισροές ξεπερνούν τα 60,8 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής για φέτος, με τα περισσότερα κεφάλαια να κατευθύνονται στα Eurobank LF FoF Global Low (άνω των 13,749 εκατ. ευρώ) και Eurobank LF FoF Global Medium (άνω των 11,648 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, και τα 43 Α/Κ αυτής της κατηγορίας βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο, με μεγαλύτερες απώλειες για τα Private Banking Class LF - Global High και Interamerican LF - Global High στο -6,55% εξίσου.

- Αντίστοιχα, και τα ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού δέχονται υψηλές πιέσεις όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε καθώς τα χαρτοφυλάκια απομακρύνονται από τις αγορές ομολόγων και ειδικότερα από τα κρατικά ομόλογα, ενώ περιορισμένες είναι σε ένα βαθμό οι απώλειες στα Α/Κ που τοποθετούνται στα εταιρικά ομόλογα. Το Income Greek Bond της Athos ΑΕΔΑΚ έχει σημειώσει την ηπιότερη πτώση (-2,13%), ενώ από άλλη τα NN Hellas Ομολογιακό και Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού (R) που τοποθετούνται εξ ολοκλήρου στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 8,87% και κατά 8,57% αντίστοιχα. Συνολικά, οι καθαρές εκροές φτάνουν στα 67,028 εκατ. ευρώ, με τις υψηλότερες να καταγράφονται στο Alpha Income Plus Ομολογιακό Classic ύψους 39,141 εκατ. ευρώ περίπου.

- Ως προς τα διεθνή ομολογιακά θετικά ξεχωρίζουν όσα έχουν έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε δολάριο. Έτσι, στην κορυφή βρίσκεται το Eurobank I LF Income Plus σε δολάριο (+5,4%), με το Δήλος Ομολογιακό Εξωτερικού σε δολάριο (+5,06%) και το Piraeusinvest Enhanced Liquidity σε δολάριο (+4,86%) να διαμορφώνουν μια τριάδα θετικών αποδόσεων. Επιπλέον, οι συνολικές καθαρές εισροές φτάνουν τα 12,010 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων να κατευθύνεται στο Eurobank Dis High Yield A List (1,821 εκατ. ευρώ) με μεγαλύτερη θέση στο iShares Euro high yield (BlackRock Asset Management) που ακολουθεί το δείκτη Markit iBoxx Euro Liquid High Yield.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider