Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές για την αρχή του Φεβρουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές για την αρχή του Φεβρουαρίου
Κέρδη κοντά και άνω του 1% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτης στην πρώτη μέρα του μήνα. Η προσοχή σε ΕΚΤ και BoE.

Τελευταία ενημέρωση: 16:30

Με σταθερά κέρδη κινούνται την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας νωρίτερα μέσα στην Τρίτη και εν αναμονή των εξελίξεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Οι επενδυτές αποτιμούν την ανεργία στην Ευρωζώνη κατά τον Δεκέμβριο του 2021, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τις αγορές της ηπείρου μας από τον Οκτώβριο του 2020, λόγω της αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο της επιτοκιακή τους πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις των ηγετών της ΕΚΤ καιτης BoE, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,34% στις 475,15 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,50% στις 4.230 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 γράφει άνοδο 0,99% στις 7.531 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 1,25% στις 15.665 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 1,46% στις 7.099 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται 1,40% στις 27.191 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,34% στις 8.728 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Περισσότερες από 1.600 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στην βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου της Βρετανίας, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πως σκέφτεται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την οργανωτική αναδιάρθρωση των καταστημάτων που διατηρεί.

Τα καθαρά κέρδη της UBS στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 1,35 δισ. δολάρια, την στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν καθαρά κέρδη της τάξης των 863 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, οι επιδόσεις της τράπεζας στην κερδοφορία ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του γ' τριμήνου, όταν η UBS είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 2,28 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2022, καθώς ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,7 μονάδες έναντι 59 μονάδων στην αρχική μέτρηση και αντί των 59 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οριακή μείωση και μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Ιανουάριο του 2022, καθώς ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% έναντι αύξησης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί κατά 2,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατά τον Δεκέμβριο σε μηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκαν 5,5% έναντι αύξησης 0,8% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,4%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία έμειναν στάσιμες (0%) έναντι αύξησης 0,5% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,4%.

Βελτιωμένη εμφανίστηκε η αγορά εργασίας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο του 2022.

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα υποχώρησε στο 5,1% έναντι 5,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 5,2%.

Η εικόνα στην Ασία

Με χαμηλό όγκο συναλλαγών κινήθηκαν για την Τρίτη τα ασιατικά χρηματιστήρια που λειτούργησαν καθώς οι περισσότερες αγορές της ηπείρου έχουν αργία, με πρώτες αυτές της Κίνας λόγω του νέου σεληνιακού έτους.

Κύριο θέμα προσοχής ήταν η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της στο 0,1%, κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση του επιτοκίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ASX/200 στην Αυστραλία ανέβηκε 0,49% στις 7.006 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύθηκε 0,28% στις 27.078 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider