Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Ισχυρές πιέσεις για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Ισχυρές πιέσεις για τον Nasdaq
Η αγορά προσπαθεί να συνέλθει από το πολυήμερο αρνητικό σερί, ενώ η Netflix «τραβάει» προς τα κάτω τον τεχνολογικό κλάδο.

Τελευταία ενημέρωση 20.20

Νέο γύρο απωλειών καταγράφουν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να συνέλθουν από το πολυήμερο αρνητικό σερί, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται από την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε υψηλά δύο ετών, ενώ οι αρνητικές επιδόσεις της Netflix στο δ' τρίμηνο του 2022 ωθούν σε ισχυρές απώλειες τον τεχνολογικό κλάδο.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει απώλειες 189 μονάδων ή 0,55% και διαμορφώνεται στις 34.5252 μονάδες, ενώ βρίσκεται στις ράγες για την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,01% στις 4.437 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,43% και βρίσκεται στις 13.951 μονάδες, έχοντας σαν βαρίδι την μετοχή της Netflix, ειδικά μετά τη σημαντική υποβάθμιση για την τιμή στόχου της μετοχής από τις Barclays και JP Morgan.

Πλέον, ο δείκτης των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει σε επίπεδο εβδομάδας σχεδόν 6%, γεγονός που συνιστά την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τα εδώ και περίπου 15 μήνες.

Ταυτόχρονα, σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 4,5%, έχοντας βάλει πλώρη για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά 3,6%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες που υπερβαίνουν το 20% καταγράφει το τίτλος της Netflix, ενώ το αρνητικό κλίμα έχει επεκταθεί και στους άλλους κολοσσούς του κλάδου του streaming, με την μετοχή Disney να υποχωρεί άνω του 5%.

Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 5% σημειώνει η μετοχή της εταιρείας ειδών γυμναστικής Peloton, στον απόηχο της διάψευσης της είδησης πως πρόκειται να διακόψει την παραγωγή της, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες σχεδόν 24% κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Παράλληλα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί παγκοσμίως είναι το ισχυρότερο sell-off του τελευταίου εξαμήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά των crypto, με το Bitcoin βρίσκεται στα 38.348 δολάρια, υποχωρώντας κατά 10,16% ή κατά 4.335 δολάρια, και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, έχοντας χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Χειρότερα είναι τα πράγματα για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση, με το ethereum να χάνει προς το παρόν 12,78% και να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2.783 δολαρίων, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα Solana, Cardano και Binance Coin.

Εταιρικά νέα

Η Intel σκοπεύει να ανακοινώσει μια νέα επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών και μικροτσίπ κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα έχει τουλάχιστον 2 μονάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή ημιαγωγών. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν επίσης στις δραστηριότητες κατασκευής αλλά και σε κοντινές επιχειρήσεις.

Είναι μια προσπάθεια του τεχνολογικού κολοσσού να αυξήσει την αμερικανική παραγωγή τσιπ υπολογιστών καθώς οι χρήστες επηρεάζονται από την έλλειψη βασικών ανταλλακτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider