Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «πράσινο» εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «πράσινο» εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από την οποία αναμένονται ενδείξεις για την πολιτικής της τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων.

Με κέρδη έκλεισαν την συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να καταφέρνουν να ξεπεράσουν το αρχικό «μούδιασμα» που προκαλεί η αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών. Η ατζέντα της ημέρας περιελάμβανε εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οικονομικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από την οποία αναμένονται ενδείξεις για την πολιτικής της τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων. Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού έχει εντείνει τις ανησυχίες για επιθετική αλλαγή στις χαλαρές νομισματικές πολιτικές που η Fed διατηρεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ενδεχόμενο που μπορεί να μεταφραστεί σε άμεση και απότομη αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την Fed, αφήνοντας «παράθυρο» για διατήρηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,48% στις 483,21 μονάδες.

Ο Euro Stoxx ενισχύθηκε 0,74% στις 4.299 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε οριακά 0,09% στις 7.582 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 0,64% στις 15.910 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,30% στις 7.194 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,69% στις 27.540 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,46% στις 8.815 μονάδες.

Μάκρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό όλων των εποχών «έτρεξαν» οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Δεκέμβριο σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 24,2% από 19,2% προηγουμένως και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 19,3%.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σημαντική αύξηση στην συνολική αξία των συναλλαγών κατέγραψε η Deliveroo μέσα στο 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας delivery.

Αναλυτικά, οι συνολικές συναλλαγές της διαμορφώθηκαν στα 6,63 δισ. στερλίνες, αυξημένες 70% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ η εταιρεία ανέμενε μια αύξηση μεταξύ του 60% και το 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider