Νέα υψηλά επταετίας «έφεραν» για το πετρέλαιο οι γεωπολιτικές εντάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα υψηλά επταετίας «έφεραν» για το πετρέλαιο οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η εντεινόμενη ανησυχία που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και μεταξύ Ρωσίας-Δύσης για την Ουκρανία έδωσε περαιτέρω ώθηση στο αργό.

Νέα άνοδο που το φέρνει σε νέα υψηλά επτά ετών κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και μεταξύ Ρωσίας-Δύσης για την Ουκρανία έδωσε περαιτέρω ώθηση στο αργό.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη 1,8% ή 1,53 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 86,96 δολάρια/βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου του οποίου σημείωσε κέρδη 1,1% ή 0,93 δολαρίων/βαρέλι, για να κλείσει στα 88,44 δολάρια/βαρέλι, ενώ μέσα στην ημέρα έπιασε και τα επίπεδα των 89 δολαρίων, πριν υποχωρήσει οριακά.

Επιπλέον ώθηση στις τιμές, ωστόσο, έδωσαν και η αμφιβολίες σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή του εφοδιασμού της αγοράς, καθώς η επίθεση με drones σε εγκαταστάσεις μεταφοράς πετρελαίου στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης επανέφερε στο προσκήνιο τα ανοιχτά μέτωπα που διατηρούνται και είναι σε θέση να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι ο κόσμος θα καταναλώνει 100,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος, ποσότητα αυξημένη κατά κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2021. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για ελαφρά αποστάγματα που χρησιμοποιούνται στην πετροχημική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚ: Μεγαλύτερη η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο στο τέλος του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider