Τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο
Πληθαίνουν οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού λόγω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κέρδισαν την Παρασκευή σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού λόγω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Από ενεργειακή άποψη, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σεισμικό γεγονός», δήλωσε στο Marketwatch ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group. Η Ρωσία δεν είναι μόνο ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, αλλά η Ευρώπη, στη βιασύνη της να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, «έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία ως κύρια πηγή για την ενέργειά της».

«Η αναδυόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσαυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο», δήλωσε στο MarketWatch ο Μανις Ραζ, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy Partners.

«Ενώ η ρωσο-ουκρανική κρίση επηρεάζει άμεσα τις περιφερειακές τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι γενικά ανεπηρέαστες, δεδομένου ότι ελάχιστο ρωσικό πετρέλαιο διέρχεται μέσω της Ουκρανίας», είπε. «Παρόλα αυτά, η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης είναι μια σοβαρή εξέλιξη και έχει ευρείες γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενισχύοντας έτσι τα ασφάλιστρα της τιμής του πετρελαίου».

Έτσι, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,70 δολάρια ή 2,1%, για να διαμορφωθεί στα 83,82 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας παράλληλα εβδομαδιαία άνοδο 6,2%, την τέταρτη στη σειρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Το πετρέλαιο Brent στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 1,59 δολάρια ή 1,9%, στα 86,06 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 5,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider