Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών
Η αγορά βολιδοσκοπεί τις αναφορές στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναφορικά με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με την αγορά να βολιδοσκοπεί τις αναφορές στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναφορικά με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εν μέσω εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 481,12 μονάδες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να υποχωρεί άνω του 2%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 15.883 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,93%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,81% στις 7.143 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 7.542 μονάδες με απώλειες 0,28%. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 27.543 μονάδες με πτώση 1,08%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία έκλεισε με πτώση 0,12% στις 8.806 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής κατασκευαστικής Countryside Properties, ανακάμπτοντας μερικώς από την «βουτιά» 21% κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ απώλειες που ξεπέρασαν το 14% κατέγραψε ο τίτλος της γαλλικής κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης στην εταιρεία να πουλήσει μεγαλύτερες ποσότητες φθηνής πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές της.

Μάκρο

Ελλειμματικό ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο του 2021, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Αναλυτικά, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών στην Ευρωζώνη παρουσίασε έλλειμμα 1,3% δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πλεόνασμα στα 1,5 δισ. ευρώ.

Με ρυθμό 2,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Η μέτρηση βρίσκεται εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ, πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 3,4% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών) και σε μηνιαίο επίπεδο 0,2% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών).

Ο εθνικός πληθωρισμός της Γαλλίας αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 2,8% για τον Δεκέμβριο, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να «ρίξει» τον πληθωρισμό στο 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider