Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές, μετά και από μάκρο - Η προσοχή στις εταιρικές ανακοινώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές, μετά και από μάκρο - Η προσοχή στις εταιρικές ανακοινώσεις
Απώλειες για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Στο Λονδίνο η μικρότερη πτώση.

Τελευταία ενημέρωση: 13:44

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας, επηρεασμένα από την νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και μετά από τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Την Πέμπτη σειρά κορυφαίων αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) «έδειξαν» σε αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής οικονομίας, ξεκινώντας από τον Μάρτιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τους προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που θα έχει μια απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε «σφιχτές» νομισματικές πολιτικές.

Εξάλλου, οι αγορές κινούνται ήδη σε περιβάλλον των εταιρικών ανακοινώσεων για το δ' τρίμηνο του 2022, από τις οποίες θα φανεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στα επιχειρηματικά μεγέθη. Αργότερα μέσα στην Παρασκευή ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους οι αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Wells Fargo and Citigroup.

Σημειώνεται πως το αρνητικό κλίμα δεν αλλάζει ούτε μετά από τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, που έδειξαν το βρετανικό ΑΕΠ να επιστρέφει σε επίπεδα ανάπτυξης προ-πανδημίας για τον Νοέμβριο του 2021.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται πτωτικά 0,59% στις 483,19 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,71% στις 4.285 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,01% στις 7.563 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκούρτη χάνει 0,55% στις 15.941 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι διολισθαίνει 0,57% στις 7.160 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει απώλειες 0,71% στις 27.647 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτξ πέφτει 0,19% στις 8.800 μονάδες.

Μάκρο

Ελλειμματικό ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο του 2021, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Αναλυτικά, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών στην Ευρωζώνη παρουσίασε έλλειμμα 1,3% δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πλεόνασμα στα 1,5 δισ. ευρώ.

Με ρυθμό 2,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Η μέτρηση βρίσκεται εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ, πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 3,4% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών) και σε μηνιαίο επίπεδο 0,2% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών).

Ο εθνικός πληθωρισμός της Γαλλίας αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 2,8% για τον Δεκέμβριο, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η εικόνα στην Ασία

Με αρνητικά πρόσημα έριξαν «αυλαία» στην εβδομάδα οι μεγάλες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αποτιμούν την αύξηση που κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,28% στις 28.124 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 1,08% στις 7.393 μονάδες, ο Kospi στη Σεούλ έπεσε 1,36% στις 2.921 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε 0,09% στις 14.150 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,36% στις 24.341 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider