Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης «έριξε» τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης «έριξε» τις ευρωπαϊκές αγορές
Οι επενδυτές κλήθηκαν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές κλήθηκαν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ο οποίος κατέγραψε απρόσμενο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία αξιολογούνται σε ένα μεγάλο βαθμό απογοητευτικά.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,47% στις 485,87 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 15.947 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,42% στις 7.219 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,47% στις 7.485 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 8.781 μονάδες. Όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ο οποίος σημειώνει πτώση 0,13% στις 27.618 μονάδες.

Οι τομείς των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας είχαν την χειρότερη απόδοση της σημερινής συνεδρίασης με πτώση 1,6%.

Μάκρο

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5% τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη σε σχέση με την αύξηση κατά 4,9% που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα και πάνω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,8%. Ο δείκτης που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,6%, όσο και τον Νοέμβριο.

Στα υπόλοιπα μάκρο, η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας και Γαλλίας εμφάνισε το Νοέμβριο απρόσμενη πτώση, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (Φεβρουάριο 2020) καταγράφεται μείωση 7% και 5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, στη Βρετανία οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ήταν, μάλιστα, ο έκτος διαδοχικός μήνας ανόδου των τιμών.

Εχθές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν ισχυρή πτώση, που ξεπέρασε το 1% και με τις τεχνολογικές μετοχές να είναι μεταξύ των πιο μεγάλων χαμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider