Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
07-01-2022 | 19:07

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης «έριξε» τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης «έριξε» τις ευρωπαϊκές αγορές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές κλήθηκαν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ο οποίος κατέγραψε απρόσμενο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, αλλά και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία αξιολογούνται σε ένα μεγάλο βαθμό απογοητευτικά.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,47% στις 485,87 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 15.947 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,42% στις 7.219 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,47% στις 7.485 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 8.781 μονάδες. Όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ο οποίος σημειώνει πτώση 0,13% στις 27.618 μονάδες. 

Οι τομείς των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας είχαν την χειρότερη απόδοση της σημερινής συνεδρίασης με πτώση 1,6%.

Μάκρο

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5% τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη σε σχέση με την αύξηση κατά 4,9% που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα και πάνω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 4,8%. Ο δείκτης που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,6%, όσο και τον Νοέμβριο.

Στα υπόλοιπα μάκρο, η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας και Γαλλίας εμφάνισε το Νοέμβριο απρόσμενη πτώση, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (Φεβρουάριο 2020) καταγράφεται μείωση 7% και 5% αντίστοιχα. 

Παράλληλα, στη Βρετανία οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ήταν, μάλιστα, ο έκτος διαδοχικός μήνας ανόδου των τιμών.

Εχθές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν ισχυρή πτώση, που ξεπέρασε το 1% και με τις τεχνολογικές μετοχές να είναι μεταξύ των πιο μεγάλων χαμένων. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.