ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά μόλις 199.000 οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά μόλις 199.000 οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
ΗΠΑ: Κατά αυξήθηκαν οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Κατά μόλις 199.000 αυξήθηκαν οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας ότι οι επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το νέο μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού βάζουν «τροχοπέδη» στην αμερικανική οικονομία.

Το μέγεθος ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 422.000.

Στο μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε στο 3,9%, από 4,2%, πετυχαίνοντας νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι πιθανότατα το επίσημο επιτόκιο υποτιμά το πραγματικό επίπεδο της ανεργίας κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν περισσότερους εργαζόμενους προσφέροντας μπόνους, υψηλότερες αμοιβές και καλύτερα προνόμια. Το ωρομίσθιο αυξήθηκε 19 σεντς ή 0,6% στα 30,31 δολάρια.

Δεν αρκεί η αύξηση μισθών

Οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,7% το 2021. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν πριν από πολλές δεκαετίες. Ακόμη και η μεγάλη αύξηση των μισθών, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση στον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

Ένας ακόμη άγνωστος Χ είναι η παραλλαγή Όμικρον. Θα μπορούσε να διαταράξει για 1-2 μήνες την επιχειρηματική δραστηριόρηρα, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποδειχθούν ανθεκτικές όπως συνέβη και στο κύμα της Δέλτα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider