Πτώση πάνω από 1% στις ευρωπαϊκές αγορές - Διεθνές sell-off λόγω Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση πάνω από 1% στις ευρωπαϊκές αγορές - Διεθνές sell-off λόγω Fed
Αρχικά οι μετοχές σε Ασία, έπειτα σε Ευρώπη και ΗΠΑ πήραν την κατιούσα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, καθώς οι φόβοι για ένα ακόμα πιο «επιθετικό» tapering από την Fed έδωσε ώθηση για ένα sell-off σε διεθνές επίπεδο αγορών.

Αρχικά οι μετοχές σε Ασία, έπειτα σε Ευρώπη και ΗΠΑ πήραν την κατιούσα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικα από ό,τι αναμενόταν σε σύσφιξη της πολιτικής τους.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,25% στις 488,16 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έγραψε πτώση 0,88% στις 7.450 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε απώλειες 1,35% στις 16,052 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε1,72% στις 7.249 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,80% στις 27.655 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,01% στις 8.789 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν μεταξύ των πιο μεγάλων χαμένων στην Ευρώπη την Πέμπτη, με πτώση 2,4%. Την χειρότερη απόδοση του τεχνολογικού δείκτη είχε η γερμανική Nemetschek με απώλειες 7%.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μετοχές της εταιρείας διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic κατέγραψαν πτώση κάτω από τα 11,75 δολάρια την Πέμπτη, χαμηλότερα από την τιμή έναρξης συναλλαγών, κατά την IPO της εταιρείας πριν από δύο χρόνια.

Μάκρο

Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, παραμένοντας ωστόσο πολύ υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Γερμανίας ανήλθε στο 3,2% για το 2021 έναντι 0,4% που ήταν μόλις έναν χρόνο πριν, ενώ ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,1% από 0,5% που ήταν το 2020.

Σε χαμηλό 10 μηνών ο βρετανικός PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από την τελευταία φορά που τέθηκε η χώρα σε lockdown.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών της IHS Markit υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 53,6 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 10 μηνών, από τις 58,5 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση που ήταν ελαφρως ενισχυμένη της προκαταρκτικής στις 53,2 μονάδες.

Η τελευταία φορά που ο δείκτης PMI των υπηρεσιών διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η οικονομία βρισκόνταν σε καθεστώς lockdown και τα εστιατόρια και τα μη βασικά καταστήματα ήταν κλειστά για το κοινό.

Την Τετάρτη, ο τελικός PMI υπηρεσιών για την Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας και αντί των 53,3 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Απρίλιο του 2021.

Ο σύνθετος PMI για την οικονομία τη Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες έναντι 53,4 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας και αντί των 53,4 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του σύνθετου PMI από τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider