Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στο Καζακστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στο Καζακστάν
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,30 δολάρια και το Brent στα 82,82 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς οι αναταραχές στο Καζακστάν και οι διακοπές λειτουργίας στη Λιβύη τροφοδότησαν ανησυχίες για την προσφορά.

«Η πολιτική κατάσταση στο Καζακστάν γίνεται όλο και πιο τεταμένη», ανέφερε η Commerzbank αναφερόμενη στο μέλος του ΟΠΕΚ+ το οποίο παράγει σήμερα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη μειώνεται κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω της συντήρησης του αγωγού και της διακοπής των εργασιών στα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η ανησυχία για την προσφορά επιδεινώνεται από την πολιτική που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος προσθέτει λελογισμένες ποσότητες στην αγορά. «Βλέποντας τα σημάδια ότι η ζήτηση αντέχει στη μετάλλαξη "Όμικρον", τα χαμηλά αποθέματα και την αυξανόμενη ευπάθεια της αγοράς σε διαταραχές του εφοδιασμού, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα βαρέλια από την πλευρά του ΟΠΕΚ+», ανέφερε η JP Morgan ενώ προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88 δολάρια το βαρέλι το 2022, από τα 70 δολάρια πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού πετρελαίου που πουλά στην Ασία τον Φεβρουάριο κατά τουλάχιστον 1 δολάριο το βαρέλι, δήλωσαν την Πέμπτη τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12:45ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,30 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,06% και το Brent στα 82,82 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

Με μεγάλα κέρδη το πετρέλαιο, στον απόηχο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και διατηρεί τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider