Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τις ποσότητες που θα «ρίξει» στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τις ποσότητες που θα «ρίξει» στην αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,47 δολάρια και το μπρεντ στα 79,36 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ αναφορικά με την πολιτική προμήθειας ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη "Όμικρον".

«Ο πρωταρχικός μοχλός (των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου) αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση από την πλευρά της προσφοράς, από την πλευρά του ΟΠΕΚ+, ενώ υπάρχουν επίσης διακοπές στη Λιβύη και τον Ισημερινό, οι οποίες είναι υποστηρικτικές», σημειώνει μιλώντας στο CNBC ο Virendra Chauhan, αναλυτής της Energy Aspects.

Ο Chauhan είπε επίσης ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων από την εξάπλωση της "Όμικρον" υποχωρούν και η προγραμματισμένη άντληση αργού από διάφορα εθνικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες.

Στο "στρατόπεδο" του ΟΠΕΚ+, ο οποίος συνεδριάζει διαδικτυακά την Τρίτη το μεσημέρι, αναμένεται διατήρηση της πολιτικής που έχει χαράξει από τον Αύγουστο ο όμιλος για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές της RBC Capital Markets είπαν ότι ο ΟΠΕΚ + είναι απίθανο να αλλάξει πορεία, δεδομένης της τρέχουσας προοπτικής των τιμών και της πίεσης από την αμερικανική κυβέρνηση να ενισχύσει την προσφορά ενώ δεν υπάρχουν σημαντικοί νέοι περιορισμοί κινητικότητας λόγω COVID-19.

«Αν και τα κρούσματα της Όμικρον συνεχίζουν να αυξάνονται σε βασικές γεωγραφικές περιοχές, η απουσία εκτεταμένων lockdown πιθανότατα θα διατηρήσει υπό έλεγχο τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για τη ζήτηση», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της RBC.

Παρά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και τον πιθανό αντίκτυπό του στα διεθνή ταξίδια, οικονομίες όπως η Αυστραλία εμμένουν στα σχέδιά τους για επάνοδο.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει στάση εάν η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία αναζωπυρωθεί και χτυπήσει τις προμήθειες καυσίμων ή οι συνομιλίες του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά σημειώσουν πρόοδο, κάτι που θα οδηγούσε σε τερματισμό των πετρελαϊκών κυρώσεων.

Την Τρίτη το μεσημέρι (12:10 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,47 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 0,51% και το μπρεντ στα 79,36 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 0,48%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: ESG, ΟΠΕΚ+ και lockdown «παίζουν» τις τιμές το 2022

Με άνοδο 1,2% το πετρέλαιο στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

ΟΠΕΚ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της ζήτησης πετρελαίου σε προ πανδημίας επίπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider