Μακριά από τα ρεκόρ ο S&P, 5ήμερο ανοδικό σερί για Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από τα ρεκόρ ο S&P, 5ήμερο ανοδικό σερί για Dow
wall street
Δεν τα κατάφερε ο S&P 500, παρά το θετικό άνοιγμα και το νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ. Πτώση και για τον Nasdaq.

Τέλος στο 4ήμερο χριστουγεννιάτικο ράλι έβαλε ο S&P 500, παρά το θετικό άνοιγμα και το νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του (4.807,02 μονάδες), που θα τον οδηγούσε προς το 70ο κλείσιμο - ρεκόρ για το 2021. Ωστόσο, ο Dow άντεξε και διατήρησε το σερί συμπληρώνοντας την πέμπτη κερδοφόρα συνεδρίαση.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δεν θα ανατρέψει την οικονομική ανάπτυξη, ακόμα κι αν οι προσδοκίες για ακόμα μια ισχυρή άνοδο των μετοχών τίθενται σε αμφιβολία μετά τα μεγάλα κέρδη το 2021. Η αγορά αναμένει η Όμικρον να είναι «αρκετά ήπια» παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αναμένοντας ότι η παραλλαγή είναι απίθανο να οδηγήσει σε «σοβαρά lockdown» στις ΗΠΑ, δήλωσε στο MarketWatch ο Scott Wren του Wells Fargo Investment Institute.

Ο Dow ενισχύθηκε 95,83 μονάδες, ή 0,3%, κλείνοντας στις 36.398,21. Αντίθετα, ο S&P 500 έχασε 0,1% στις 4.786,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,6% στις 15.781,72 μονάδες, με εναλλαγές προσήμων στη συνεδρίαση.

Για το σύνολο του έτους, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 27%, ο Nasdaq σχεδόν 22% ενώ ο Dow ακολουθεί με άνοδο της τάξης του 19%.

Στα εμπορεύματα, κέρδη σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, καταγράφοντας την τρίτη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις, ωστόσο οι κινήσεις στο δολάριο υποβάθμισαν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Ο χρυσός Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 2,10 δολάρια, ή 0,1%, κλείνοντας στα 1.810,90 δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν την πέμπτη διαδοχική άνοδο, με στήριξη από τις ελπίδες ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Το αργό πετρέλαιο WTI, Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ή 0,5%, κλείνοντας στα 75,98 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο είχε φτάσει σε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 76,92 δολάρια πριν υποχωρήσει χαμηλότερα.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, S&P CoreLogic Case-Shiller, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο δείκτης για τις τιμές κατοικιών ανά την αμερικανική επικράτεια σε ετήσιο επίπεδο ενισχύθηκε 19,1% έναντι ετήσιας ανόδου 19,7% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την 4η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα 34 χρόνια καταγραφής του σχετικού δείκτη.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η προσοχή συνεχίζει να είναι στην ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε άνω του μισού εκατομμυρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση των New York Times. Τη Δευτέρα βεβαιώθηκαν 543.415 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον εβδομαδιαίο μέσο όρο σε 243.099 κρούσματα.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τις 13 Ιανουαρίου του 2021 και για αύξηση 105% σε σχέση με τον χρονικό διάστημα των προηγούμενων 2 εβδομάδων.

Εξάλλου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους, ενώ όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορονοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Ωστόσο, η Apple ανακοίνωσε πως προχωρά στην αναστολή λειτουργίας 12 εκ των καταστημάτων που διατηρεί στη Νέα Υόρκη, καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider