Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο παρά τις ανησυχίες για την πορεία της «Όμικρον»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο παρά τις ανησυχίες για την πορεία της «Όμικρον»
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,16 δολάρια και το Brent στα 74,22 δολάρια.

Μικρή άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο την Πέμπτη, υποστηριζόμενο από τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την πτώση των αποθεμάτων αργού, παρόλο που η εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον" απειλεί να θέσει φρένο στην κατανάλωση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια έναντι πτώσης 241.000 βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Το αργό έλαβε επίσης ώθηση από τις ανακοινώσης που έκανε Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έδωσε μια αισιόδοξη οικονομική προοπτική, λέγοντας ότι επισπεύδει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, που ξεκίνησε πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας.

Ο ταχύτερος τερματισμός του προγράμματος ανοίγει τον δρόμο στην ομοσπονδιακή τράπεζα να κινηθεί πιο δραστικά για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού ενώ θα μπορούσαν να αναμένονται και τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, ο Tamas Varga από την PVM επισημαίνει ότι η εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να περιορίζει τα κέδη. «Αν και η ανακοίνωση της Fed προκάλεσε άλμα τόσο στις τιμές του πετρελαίου όσο και στις τιμές των μετοχών, η απόσυρση της οικονομικής στήριξης μαζί με την μετάλλαξη "Όμικρον" είναι οι δύο αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά πετρελαίου», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για τον ιό περιορίζουν τα κέρδη. Η Βρετανία και η Νότια Αφρική αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19, ενώ πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ζήτησαν από τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση στο μέλλον.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,16 δολάρια καταγράφοντας άνοδοκατά 0,41% και το Brent στα 74,22 καταγράφοντας άνοδοκατά 0,46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατακόρυφη πτώση για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: «Σαστισμένη» η αγορά από τις αντικρουόμενες προβλέψεις

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider