Πετρέλαιο: Μεταθέτουν χρονικά το peak της ζήτησης οι επενδυτές - Μικρή πτώση λόγω της «Όμικρον»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μεταθέτουν χρονικά το peak της ζήτησης οι επενδυτές - Μικρή πτώση λόγω της «Όμικρον»
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,42 δολάρια και το Brent στα 74,85 δολάρια.

Μικρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο τη Δευτέρα καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κοροοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις, διεθνείς αναλυτές και εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι η ζήτηση δεν αναμένεται να πληγεί σημαντικά καθώς το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό καύσιμο μελλοντικά.

«Παρά την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης μακροπρόθεσμα, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2045, καλύπτοντας το 28% της ενεργειακής ζήτησης τότε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο τον περασμένο μήνα, τονίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στον εφοδιασμό πετρελαίου για την κάλυψη της κατανάλωσης.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα προ-πανδημικά επίπεδα εντός μηνών και να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ενώ κάποιοι διεθνείς αναλυτές δεν τοποθετούν την αιχμή της ζήτησης στο εγγύς μέλλον.

Σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Intelligence φάνηκε μια έντονη διαφορά στο γενικό χρονοδιάγραμμα για τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Πριν από δυόμισι χρόνια, το ένα πέμπτο των πελατών επενδυτών πετρελαίου που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Bloomberg Intelligence ανέφεραν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, σημειώνει ο Chief Content Officer του BloombergNEF, Nathaniel Bullard. Τον Ιούνιο του 2019, άλλο ένα τρίτο των επενδυτών πετρελαίου πίστευαν ότι θα βλέπαμε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται μέχρι το 2025. Σε προηγούμενες έρευνες, οι περισσότεροι επενδυτές ανέμεναν μέγιστη ζήτηση πετρελαίου έως το 2030.

Επί του παρόντος, μόνο το 2% των επενδυτών πετρελαίου πιστεύει ότι η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου θα σημειωθεί μέχρι το 2025 και λιγότερο από το 40% βλέπουν αυτή την κορυφή πριν από το 2030. Το ένα τρίτο των επενδυτών αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μεταξύ 2025 και 2030, αλλά ένα άλλο ένα τρίτο πιστεύει ότι η κορύφωση θα ήταν μετά το 2030, κάποια στιγμή μεταξύ 2030 και 2035.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (13:52 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,42 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,35% και το Brent στα 74,85 δολάρια καταγράφοντας πώση κατά 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider