Πετρέλαιο: Στάση αναμονής για την αγορά - Σταθερά στα 75 δολάρια το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Στάση αναμονής για την αγορά - Σταθερά στα 75 δολάρια το πετρέλαιο
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,72 δολάρια και το Brent στα 75,17 δολάρια.

Λίγο πάνω από τα 75 δολάρια κινείται το Brent την Παρασκευή καθώς κοπάζουν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης «Όμικρον» στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και στη ζήτηση καυσίμων.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για το αργό. Ο αναλυτής της JPMorgan Chase, Christyan Malek, δήλωσε ότι το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 125 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, και κατόπιν τα 150 δολάρια το 2023 καθώς πιστεύει ότι η έλλειψη επενδύσεων έχει μειώσει την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο και να το διοχετεύσει στην αγορά.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) μείωσε τις προβλέψεις της για τις μέσες τιμές του Brent για το 2021 και το 2022,σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση βραχυπρόθεσμων ενεργειακών προοπτικών (STEO) του οργανισμού Δεκεμβρίου.

Η EIA βλέπει την τιμή του Brent στα 70,60 δολάρια το βαρέλι το 2021 και στα 70,05 δολάρια το βαρέλι το 2022, ενώ το Νοέμβριο εκτιμούσε ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 71,59 δολάρια το βαρέλι το 2021 και στα 71,91 δολάρια το βαρέλι το 2022.

«Οι τιμές του αργού μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση των τιμών ακολούθησε τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον», η οποία ενίσχυσε την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του Brent θα είναι κατά μέσο όρο 71 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο και 73 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για το 2022 συνολικά, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, το πετρέλαιο των ΗΠΑ και από άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την επιβράδυνση της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, ειδικά υπό το φως των ανανεωμένων ανησυχιών για τις μεταλλάξεις του Covid-19», συνέχισε η EIA.

Μετά από την ανοδική πορεία για μεγάλο μέρος του 2021 λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθερά κάτω από τα 75 δολάρια. Σε αυτό συντέλεσαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας θα απελευθερώσουν αργό από τα στρατηγικά αποθέματα για να τιθασεύσουν τις τιμές των καυσίμων. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της «Όμικρον» μείωσαν στη συνέχεια τη ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (14:02 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,72 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,10% και το Brent στα 75,17 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider