Στα ύψη η τιμή του καφέ - Έχει συνέχεια το «ράλι» ανόδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη η τιμή του καφέ - Έχει συνέχεια το «ράλι» ανόδου
Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, ανέφερε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα συνωμοτεί για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο».

Συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η τιμή του καφέ, φτάνοντας σε υψηλά 10 ετών τη στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σφιχτή αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Τα συμβόλαια του καφέ παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισαν τη Δευτέρα στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα, όταν την Πέμπτη έφτασαν μέχρι και στα 2,46 δολάρια που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν ο καφές ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά λίβρα.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν την Παρασκευή στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα, έχοντας καταγράψει «ράλι» κατά 85% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, ανέφερε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα συνωμοτεί για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ερώτημα για τη μελλοντική κίνηση του εμπορεύματος είναι κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις θα αποδειχθούν πιο μακροπρόθεσμες. Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουν στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας, αφήνοντας την καλλιέργεια του 2022 σε λίγο αβέβαιη κατάσταση».

Ο Hansen συμπληρώνει πως «είδαμε το ράλι του καφέ το 2011 να φτάνει μέχρι και στα 3 δολάρια ανά λίβρα, όταν εκτυλίχθηκε ένα ακόμη τρομακτικό σκηνικό στη Βραζιλία». «Αυτός είναι ένας παράγοντας που ωθεί την αγορά προς τα πάνω, και εάν οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν επιβράδυνση ή μείωση της παραγωγής, τότε ο κίνδυνος να ακριβύνει ο καφές μας είναι πολύ ρεαλιστικός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider