Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο μετά το «σήμα» της Moderna για τα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο μετά το «σήμα» της Moderna για τα εμβόλια
Επέστρεψαν τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας πάνω από τις αγορές και το Χρηματιστήριο μετά τις δηλώσει του CEO της Moderna.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Νέες ισχυρές πιέσεις πυροδότησε στις αγορές η δήλωση του CEO της Moderna σχετικά με την ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Όπως δήλωσε ο Stephane Bancel στους Financial Times, η πληθώρα μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να τη βοηθήσει να διαπεράσει την προστασία των υφιστάμενων εμβολίων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Παράλληλα, όπως εξήγησε, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακοβιομηχανίες να αναπτύξουν αναβαθμισμένα εμβόλια και να κάνουν μαζικές παραδόσεις.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα σημερινά εμβόλια να παράσχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας απέναντι στην Όμικρον όπως έκαναν με την Δέλτα, είπε. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση στην αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρω ακριβώς πόση επειδή πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία. Αλλά οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα... λένε ότι αυτό δεν θα πάει καλά».

Έτσι, οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Moderna, επάνέφεραν τα «σύννεφα» αβεβαιότητας και φόβου πάνω από τις αγορές. Ήδη τα futures της Wall Street προμηνύουν μια πτώση περίπου 400 μονάδων για τον Dow Jones, ενώ ηπιότερες πιέσεις αναμένεται να περάσουν σε S&P 500 και Nasdaq.

Στα της εγχώριας αγοράς, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,49% στις 858,41 μονάδες με τον τζίρο στα 24,80 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 1,55% στις 2.055,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημειώνει εκ νέου τις ισχυρότερες απώλειες στο -1,93% και στις 549,01 μονάδες, με κύριο «βαρίδι» την Alpha Bank. Σημείο στήριξης πλέον για τον Γενικό Δείκτη οι 867 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 880 και 890 μονάδες, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με αλλαγές στις σταθμίσεις στον MSCI Greece Standard.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha υποχωρεί κατά 3,02% στα 1,013 ευρώ, με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να ακολουθούν με πτώση 2,08% και 2,24% στα 1,268 και 2,571 ευρώ αντίστοιχα. Πιο αμυντικά χαρακτηριστικά για τη Eurobank που υποχωρεί κατά 1,05% στα 0,886 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή διόρθωση καταγράφει η μετοχή της Coca Cola στο -3,32%, και της Motor Oil στο -2,98%, ενώ κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους παίχτες παρατηρείται στην Μυτιληναίος στο -2,05% και στη Viohalco στο -2,08%.

Με απώλειες άνω του 1% κινούνται η Τέρνα Ενεργειακή, η Motor Oil, η Coca Cola, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ.

Έντονη μεταβλητότητα στα mid caps, με την Attica Bank να «βουλιάζει» εκ νέου, με τις Intrakat, Intracom, ΑΒΑΞ και Cenergy να πιέζονται καταγράφοντας ισχυρές απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider