Θετική αντίδραση στις ευραωαγορές, μετά από το σοκ της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική αντίδραση στις ευραωαγορές, μετά από το σοκ της Όμικρον
Κέρδη κοντά και άνω του 1% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες μετά το sell-off της Παρασκευής.

Τελευταία ενημέρωση 15:11

Με κέρδη κινούνται για την πρώτη μέρα της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν την Παρασκευή και με τους επενδυτές να αποτιμούν τους νέους κινδύνους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικομίας που έχουν ανακύψει λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,91% στις 468,25 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 1,40% στις 4.146 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 1,14% στις 7.124 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,53% στις 15.337 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,18% στις 6.819 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,156% στις 26.149 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,84% στις 8.472 μονάδες.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η παραλλαγή της νόσου εντοπίστηκε σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιβολή νέων lockdown εν όψει των Χριστουγέννων και επαναφέροντας τους προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως το θετικό κλίμα δεν επηρεάζεται ούτε από στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία κατά τον Νοέμβριο, που έδειξαν νέα αύξηση για τις τιμές καταναλωτή.

Νωρίτερα, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ισαμπέλ Σνάμπελ, υποστήριξε πως η Ευρωζώνη είδε το «ταβάνιασμα» του πληθωρισμού κατά τον τρέχοντα μήνα και εκτιμώντας πως οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Μάκρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ενισχύθηκε 5,6% για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, έναντι αύξησης 5,4% τον Νοέμβριο του 2020 και αντί ανόδου 5,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,4% έναντι ανόδου 1,8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,3%.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο ενισχύθηκε 5,6% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών) και κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο (εντός των προβλέψεων των αναλυτών).

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας στατιστικής αρχής (Istat), σε μια ακόμα ένδειξη για τις πληθωριστικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ιταλία για τον περασμένο μήνα αυξήθηκε 25,3% έναντι ανόδου 15,6% τον Οκτώβριο του 2020.

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικό ήταν το κλίμα για την πρώτη μέρα της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές, με την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα της σε πολίτες του εξωτερικού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον να κυριαρχεί στην προσοχή των επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,63% στις 28.283 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,54% στις 7.239 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε 0,92% στις 2.909 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε 0,22% στις 14.810 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,06% στις 23.825 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Συντριβή» στις ευρωαγορές λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης - Η χειρότερη μέρα του Stoxx 600 εδώ και 1,5 χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider