Με το «δεξί» η έναρξη της εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «δεξί» η έναρξη της εβδομάδας για τις ευρωαγορές
Σε οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα που αυτή την περίοδο ανακοινώνονται σε όλο τον κόσμο, ρίχνουν την προσοχή τους οι επενδυτές.

Με το «δεξί» ξεκίνησε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά των ευρωπαϊκών κρατών, με τους επενδυτές να ρίχνουν την προσοχή τους σε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα που αυτή την περίοδο ανακοινώνονται σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,28% και βρίσκεται στις 488,09 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,33% και βρίσκεται στις 16.147 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,53% στις 7.128 μονάδες.

Άνοδο 0,07% σημείωσε ο FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.352 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 27.869 μονάδες, με άνοδο 0,42%. Τέλος, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στην Ισπανία έκλεισε στις 9.097, με κέρδη 0,14%.

Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλά κράτη της Ηπείρου, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, κυρίως σε σχέση με τους ανεμβολιάστους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία και τη φορολογία Πάολο Τζεντιλόνι θεωρεί πως είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη» ενάντια στην πανδημία, παρά τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ, καθώς οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη που γνωρίζει η Ευρώπη.

Μάκρο

Νέα συρρίκνωση σημείωσε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η Eurostat, καθώς η ενίσχυση των εισαγωγών ήταν ισχυρότερη από την αύξηση των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το πλεόνασμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 8,9 δισ. ευρώ.

Eπιχειρηματικά νέα

Σημαντικές απώλειες σημειώνει την Δευτέρα ο τίτλος της ολλανδικής Philips, στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, πως μία εγκατάστασή της στις ΗΠΑ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, που διεξάγουν έρευνες για ελαττωματικούς αναπνευστήρες. Η μετοχή της υποχώρησε περί τα 10%.

Προσφορά εξαγοράς για την τουρκική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Turkiye Garanti Bankasi, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, κατέθεσε η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε πως προσφέρει το ποσό των 12,2 τουρκικών λιρών σε μετρητά ανά μετοχή, προκειμένου να εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό της τουρκικής εταιρείας, που δεν κατέχει, που διαμορφώνεται στο 50,15%. Σημειώνεται πως έως τώρα διαθέτει το 49,85% της Garanti Bankasi.

Στην περικοπή των εκτιμήσεων της για τη ζήτηση αεροσκαφών την ερχόμενη 20ετία προχώρησε ο αεροναυπηγικός κολοσσός Airbus, μειώνοντας κατά 0,5% τις προβλέψεις σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Από την άλλη, η μετοχή της ελβετικής επενδυτικής τράπεζα Julius Baer υποχωρεί στο άνοιγμα της Δευτέρας, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας, που αποδείχθηκαν χειρότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

H Heineken ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Distell Group Holdings για περίπου 2,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου της να δημιουργήσει μια νέα νοτιοαφρικανική επιχείρηση.

Η ολλανδική ζυθοποιία θα πάρει, επίσης, το 25% της Heineken South Africa από την Namibia Breweries αντί τιμήματος 1,5 δισ. ευρώ καθώς και το μερίδιο του 50,01% που ελέγχει η Ohlthaver & List Group of Companies στην NBL Investment Holdings (Proprietary). Η Heineken ελέγχει ήδη το 49,99% της NBl Investment.

Σε μία σειρά σημαντικών αλλαγών προχωράει ο ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, καθώς αποφασίστηκε τόσο η μετονομασία του όσο και η μεταφορά της έδρας του από τη Χάγη στο Λονδίνο.

Αναλυτικότερα, η Royal Dutch Shell PLC θα μετονομαστεί σε Shell PLC καθώς δεν θα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας Royal, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η μεταφορά της έδρας της εταιρείας από τη Χάγη στο Λονδίνο στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της εταιρείας, με στόχο να απλοποιήσει την εταιρική της δομή και να καταστήσει ευκολότερη τη διανομή κέρδους στους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider