Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες η ελληνική αγορά, προς το τέλος της εβδομάδας.

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να δέχεται πιέσεις από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Στις 11:50 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,67% στις 900,50 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται σε 13,54 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε σχόλιο της η Merit Securities, «ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση αυτή την εβδομάδα, αφού οι προσδοκίες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου δεν επαληθεύτηκαν και οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων δεν αφήνουν επαρκή ρευστότητα στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία είναι αναγκαία ώστε ο ΓΔ να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές και να κινηθεί προς νέα υψηλά έτους. Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε αυτή την εβδομάδα €500εκ. μέσω της έκδοσης Πράσινου Ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι εταιρείες μέσω ΑΜΚ και έκδοσης ομολόγων φθάνουν σχεδόν στα €8.0δισ. από την αρχή του έτους, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας.

Τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας ήταν το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €5.96δισ.(-15% σε ετήσια βάση) την περίοδο Ιαν-Σεπ 2021, η επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας της Alpha Bank με την Davidson Kempner Capital Management LP για την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €3.4 δισ. και η συμφωνία της ΔΕΗ με την CVC Advisers Greece για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ (δεν θα υπερβαίνει τα €395.0εκ εφόσον η τιμή διάθεσης της μετοχής δεν θα υπερβαίνει τα €9.0/μετοχή), ώστε να κατέχει τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.

Επιπλέον, μικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων 9μηνου της Μυτιληναίος λόγω της αύξησης του καθαρού δανεισμού κατά €266εκ. από την αρχή του χρόνου στα €804εκ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €115.2εκ (+13,2%). Η Ευρωπαϊκή Πίστη εμφάνισε κέρδη μετά φόρων ύψους €10.9εκ. (-20.7% σε ετήσια βάση) στο 9μηνο, επηρεασμένα από την αύξηση του κόστους των ασφαλιστικών εργασιών (+17.0%), ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €153.2εκ. σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2020 (-0.5%).

Ο Νοέμβριος παρουσιάζει ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 11 Νοεμβρίου και η Moody’s την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στις 19 Νοεμβρίου. Η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μηνου την Τετάρτη 03 Νοεμβρίου και η ΕΓΣ της Epsilonnet θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη με οδηγό την Ενέργεια για το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider