Με «ελληνικό χρώμα» το rebalancing στον MSCI - Τι εκτιμά η Societe Generale

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «ελληνικό χρώμα» το rebalancing στον MSCI - Τι εκτιμά η Societe Generale
Με ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να διεξαχθεί το rebalancing της MSCI το Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με την Societe Generale αναμένεται να υπάρξει μία διαγραφή από το δείκτη MSCI Greece Standard και δύο προσθήκες.

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με την Societe Generale αναμένεται να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Η Societe Generale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι εξαιρετικά πιθανή, «delete close» ενώ και οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ έχουν υψηλές πιθανότητες, «high conviction», με την τελευταία να βρίσκεται άλλωστε και στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ, που υπό την προϋπόθεση αυτή μπορεί να ενταχθεί στο δείκτη, σε έκτακτο preview και όχι στο καθορισμένο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι λόγοι διαγραφής της μετοχής της Jumbo είναι η κεφαλαιοποίηση (size) ενώ για τις άλλες δύο προσθήκες στο δείκτη (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ) κινητήριος «μοχλός» αποτελεί η αύξηση του ειδικού βάρους του κλάδου στους δείκτες (segment).

MSCI

Οι πιθανές εισροές και εκροές όπως αποτυπώνονται στον πίνακα, αναμένεται να ανέλθουν αθροιστικά σε 33,98 εκατ. δολάρια από τα passive funds που ακολουθούν τους δείκτες. Οι πιθανές εκροές από τη διαγραφή της Jumbo αναμένεται να ανέλθουν στα 88,41 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που οι πιθανές εισροές για την Εθνική αναμένονται στα 74,68 εκατ. δολάρια και για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, αν υλοποιηθούν οι αλλαγές ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητα του κατά 0,009% στις αναδυόμενες αγορές (Emerging Markets), καθώς θα υπάρξει μείωση από τη Jumbo κατά 0,022% και αύξηση κατά 0,019% και κατά 0,012% από την ένταξη της Εθνική Τράπεζας και της ΔΕΗ αντίστοιχα.

Για τη Jumbo υπολογίζονται εκροές 5,35 εκατ. μετοχών και 15,78 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 20 ημερών, ενώ για την Εθνική υπολογίζονται εισροές 26,99 εκατ. μετοχών και για τη ΔΕΗ 5,13 εκατ. μετοχές (χωρίς τον παράγοντα της ΑΜΚ).

Οι πιθανές εισροές – εκροές στις τρέχουσες συνθήκες χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επίδραση αφού οι εισροές για την Εθνική Τράπεζα αντιστοιχούν σε 17,47 ημέρες συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών, 7,87 ημέρες για τη ΔΕΗ και 15,78 ημέρες για τον τίτλο της Jumbo. Μέχρι στιγμής, στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard εντάσσονται πέντε τίτλοι, με τον ΟΤΕ να έχει στάθμιση 29,73% τον ΟΠΑΠ 21,84%, την Alpha Bank με στάθμιση 19,44%, τη Eurobank με στάθμιση 16,75% και τη Jumbo με στάθμιση 12,24%.

Αξίζει να επισημανθεί πως για τις αναδυόμενες αγορές, ο γαλλικός οίκος υπολογίζει πως θα υλοποιηθούν 84 προσθήκες και 75 διαγραφές κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων 52 πιθανών προσθηκών από την Κίνα και 11 από άλλες αγορές.

Το rebalancing θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ενώ οι όποιες αλλαγές θα λάβουν χώρα (ημερομηνία rebalancing) την Τρίτη 30ή Νοεμβρίου (effective date of rebalancing).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider