Ανέκαμψε η Wall Street, άνοδος 300 μονάδων στον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέκαμψε η Wall Street, άνοδος 300 μονάδων στον Dow
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο και οι τρεις δείκτες συνεχίζουν να είναι σε αρνητικό πρόσημο. 

Ανέκαμψαν από τις απώλειες της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο και οι τρεις δείκτες συνεχίζουν να είναι σε αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,9% ή 311,75 μονάδες στις 34.314,67, ενώ ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,1% στις 4.345,72 μονάδες. Ο Nasdaq κέρδισε 1,25% στις 14.433,83 μονάδες.

Στο «πράσινο» και ο τεχνολογικός κλάδος, με τη μετοχή της Netflix να ενισχύεται 5,1%, της Amazon 1%, ενώ Apple και Alphabet κέρδισαν 1,4% και 1,8%. Οι μετοχές της Facebook σημείωσαν άνοδο 2,1%, έπειτα από τη «βουτιά» 5% της Δευτέρας, εξαιτίας του πολύωρου blackout και παρά τις αποκαλύψεις της πρώην διευθύντριας προϊόντων, Frances Haugen, η οποία κατέθεσε στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Η τεχνολογία ήταν ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις τον τελευταίο μήνα, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έκανε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τις μετοχές. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων κινήθηκε κοντά στο 1,5%, αφού έφτασε στο 1,56% την περασμένη εβδομάδα.

Κέρδη κατέγραψε και ο ενεργειακός τομέας. Η Chevron κέρδισε 1,1% και η Enphase Energy 1,6%.

Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών, με τον «μαύρο χρυσό» να συνεχίζει την ανιούσα μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για διατήρηση της ισχύουσας παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε και η τιμή του φυσικού αερίου, με τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου να ενισχύονται 9,5% ή 55 σεντ στα 6,312 δολ., στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Αντίθετα, με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να σταματά ένα θετικό σερί 4 ανοδικών συνεδριάσεων, χάνοντας 0,4% ή 6,7 δολάρια στα 1.760,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι νομοθέτες εξακολουθούν να προσπαθούν να συμφωνήσουν να αυξήσουν ή να αναστείλουν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και να αποτρέψουν μια επικίνδυνη αθέτηση χρέους. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι η οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το όριο δανεισμού, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τα χρέη τους περί τις 18 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έως και 4% για το 2021 αναμένει ο επικεφαλής της Fed στο Σικάγο, Τσαρλς Έβανς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως «ο πληθωρισμός θα φτάσει το 3,5% με 4% για το 2021. Θα είναι πρόκληση, αλλά πιστεύω πως οι αυξημένες τιμές θα θα υποχωρούν καθώς λύνονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης PMI υπηρεσιών ανήλθε στις 54,9 μονάδες έναντι 54,4 μονάδων στην αρχική μέτρηση για τον Σεπτέμβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Αύγουστο κατέγραψε σημαντική και απρόσμενη διεύρυνση και διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 73,3 δισ. δολαρίων έναντι 70,1 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, αυξημένα κατά 4,2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider