Χάουγκεν σε Κογκρέσο: Το Facebook προωθεί μίσος και βία με αντάλλαγμα τα κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάουγκεν σε Κογκρέσο: Το Facebook προωθεί μίσος και βία με αντάλλαγμα τα κέρδη
Το πρώην στέλεχος της επιχείρησης τόνισε πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πίσω από τον  καθορισμό των εν λόγω αλγορίθμων. 

Πυρά κατά της διοίκησης της Facebook και προσωπικά εις βάρος του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Εκτός της γραπτής κατάθεσης της, το άλλοτε στέλεχος της Facebook ανέφερε πως εσωτερικά έγγραφα του ομίλου αποδεικνύουν πως ο όμιλος γνωρίζει πως οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιούνται για το διαμοιρασμό μίσους, βίας και παραπληροφόρησης και προσπαθεί να αποκρύψει τις αποδείξεις για τα παραπάνω.

«Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει τους τρόπους για να καταστήσει ασφαλέστερα το Facebook και το Instagram και δεν κάνει τις αναγκαίες αλλαγές επειδή έχει βάλει τα άμεσα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους» ανέφερε η Χάουγκεν, που έχει καταθέσει αίτημα για να υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας πληροφοριοδότη.

«Η Facebook έγινε μια επιχείρηση του 1 τρισ. δολαρίων επειδή θέτει τα κέρδη της πριν από την ασφάλεια, πριν από την ασφάλεια των παιδιών μας» είπε η 37χρονη.

Στη συνέχεια, η ίδια τόνισε πως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πίσω από τον καθορισμό των αλγορίθμων.

Μιλώντας για το χθεσινό μπλάκαουτ, που οδήγησε σε πολύωρη διακοπή των πλατφορμών του ομίλου, η Χάουγκεν δήλωσε πως «χθες το Facebook "έπεσε". Δεν ξέρω το λόγο, αλλά ξέρω πως για περίπου 5 ώρες το Facebook δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεγαλώσει τους διαχωρισμούς, να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες και να κάνει νέους ανθρώπους να νιώσουν άσχημα για τα σώματα τους».

Οι τοποθετήσεις των γερουσιαστών

Η κορυφαία Ρεπουμπλικάνα μέλος της υποεπιτροπής, η Μάρσα Μπλάκμπερν, είπε ότι το Facebook έκανε τα στραβά μάτια σε παιδιά κάτω των 13 ετών στους ιστότοπούς του. «Είναι σαφές ότι το Facebook δίνει προτεραιότητα στο κέρδος παρά στην ευημερία των παιδιών και όλων των χρηστών».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Εντ Μάρκεϊ τόνισε από την πλευρά του ότι ο χρόνος του Facebook «να εισβάλλει στην ιδιωτικότητά μας και να εκμεταλλεύεται παιδιά τελείωσε. Το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση».

«Όταν επέτρεπαν το 99% βίαιου περιεχομένου να παραμένει ανεξέλεγκτο στην πλατφόρμα τους, συμπεριλαμβανομένων όσων οδήγησαν στην ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου, τι έκαναν; Τώρα γνωρίζουμε ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πήγαινε για ιστιοπλοΐα», είπε η Δημοκρατική γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ.

«Τα παιδιά στην Αμερική είναι εθισμένα στο προϊόν τους. Υπάρχει κυνική γνώση εκ μέρους αυτών των εταιρειών των Big Tech ότι αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ.

Ο εκπρόσωπος του Facebook Κέβιν Μακάλιστερ τόνισε σε email πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής ότι η εταιρεία θεωρεί την προστασία της κοινότητάς της πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών της και είπε ότι δεν ήταν ακριβές ότι η εσωτερική έρευνα που διέρρευσε έδειξε ότι το Instagram ήταν «τοξικό» για τα έφηβα κορίτσια.

Η Χάουγκεν είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως το Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την αντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάουγκεν για Facebook: Επέλεξαν τα κέρδη από την ασφάλεια των χρηστών 

gazzetta
gazzetta reader insider insider