Συνεχίζει στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ
Ισχυροί κλυδωνισμοί καταγράφονται στο Χρηματιστήριο μετά την κίνηση της ΔΕΗ να ξεκινήσει τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ισχυροί κλυδωνισμοί συνεχίζουν στο Χρηματιστήριο μετά την κίνηση της ΔΕΗ να ξεκινήσει τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αφαιρώντας ρευστότητα από την αγορά, ενώ άγνωστο παραμένουν αν θα υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως με την έναρξη της συνεδρίασης πέρασαν εντολής μαζικές εντολές πώλησης στη ΔΕΗ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στα 2,67 εκατ. κομμάτια.

Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 870 και 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεση της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ με την διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών με σκοπό την χρηματοδότηση του στρατηγικού της σχεδίου. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό. Η ΑΜΚ προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης αλλά με κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί κατά τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8.4δισ.το 2026 με στόχο 9.1GW ισχύος ΑΠΕ, η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA €1.7δισ., και την επιλεκτική και λελογισμένη επέκταση της εταιρείας στην ΝΑ Ευρώπη. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων θα συγκληθεί στις 19 Οκτωβρίου. Η ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών, η εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,55% στις 872,96 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να ξεπερνά τα 50,40 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινείται αρνητικά στο 1,62% στις 2.108 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,87% στις 549,82 μονάδες.

Υψηλότερες πιέσεις όπως ήταν αναμενόμενο δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ που κατρακυλά κατά 11,53% στα 7,98 ευρώ.

Από την άλλη ευρύτερες πιέσεις περνάνε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,15% και στα 8,91 ευρώ με την εταιρεία να διαψεύδει φήμες περί ΑΜΚ. Απώλειες και για τον Μυτιληναίο στο 2,48% και τα 14,15 ευρώ.

Οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ, ΟΤΕ Coca Cola και Jumbo υποχωρούν σε ένα εύρος μεταξύ 1% έως 2,5%

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ καταγράφει πτώση 2,03% στα 2,459 ευρώ, η Eurobank σημειώνει πτώση 1,15% στα 0,826 ευρώ, με την Alpha Bank να ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,32% στα 1,11 ευρώ και την Πειραιώς να κινείται στο -1,31%% στα 1,352 ευρώ.

Πτωτικά κινούνται 77 μετοχές, ενώ θετικό πρόσημο καταγράφουν 27 μετοχές και αμετάβλητές 62 μετοχές.

Θετική διαφοροποιούνται η Κρι Κρι, η Viohalco αλλά και η Intracom και τα Πλαστικά Θράκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider