Επιμένει η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πριν από τις γερμανικές εκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πριν από τις γερμανικές εκλογές
Σε Γερμανία και Γαλλία οι μεγαλύτερες απώλειες προς το τέλος της εβδομάδας.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους για την τελευταία μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία την Κυριακή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο (το σοσιαλδημοκρατικό SPD προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και κυρίως στα ποσοστά που θα «βγάλουν» οι κάλπες ώστε να φανούν οι ενδεχόμενοι μετεκλογικοί συσχετισμοί για την ηγεσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, παραμένει η ανησυχία για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Evergrande στις παγκόσμιες αγορές, με την διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να υποστηρίζει σε δηλώσεις της πως η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande θα είναι «περιορισμένη».

Ακόμα, νευρικότητα στις διεθνείς αγορές προκαλεί η απόφαση της Κίνας να εντείνει τα αυστηρά μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας ισχυρές απώλειες στο Bitcoin και το Ethereum.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,90% στις 463.31 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 0,83% στις 4.160 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,17% στις 7.066 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,71% στις 15.530 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,93% στις 6.639 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 0,31% στις 25.999 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,02% στις 8.874 μονάδες

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,8 μονάδες από 99,6 μονάδες τον Αύγουστο και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 99 μονάδες. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινείται πτωτικά.

Πλήγμα δέχτηκε η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και το τέλος της κρατικής στήριξης επηρέασαν το κλίμα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων από τον Αύγουστο και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν -7 μονάδες, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής της γειτονικής χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Daimler ανακοίνωσε πως θα λάβει το 33% στο μετοχικό πακέτο της Automotive Cells Company (ACC), ενός κοινού project με την Stellantis και την TotalEnergies για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Daimler, στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μπαταριών «ώστε να διασφαλιστεί πως η Ευρώπη παραμένει στην καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακόμα και στη ηλεκτρική εποχή».

Η εικόνα στην Ασία

Νευρικό κλίμα κατέγραψαν οι δείκτες των ασιατικών αγορών, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την Evergrande συνεχίζουν να δίνουν το τόνο για τα χρηματιστήρια της ηπείρου.

Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,06% στις 30.248 μονάδες, στην Κίνα ο Shenzhen Component χάνει 0,23% στις 14.534 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πέφτει 1,31% στις 24.188 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχώρησε 0,37% στις 7.342 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street - Άνοδος άνω των 500 μονάδων στον Dow

gazzetta
gazzetta reader insider insider