Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την αύξηση παραγωγής και την άνοδο του δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την αύξηση παραγωγής και την άνοδο του δολαρίου
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,76 δολάρια και το Brent στα 74,19 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η αμερικανική παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού ενώ οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις από τη Fed αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η Τράπεζας δεν αποκλείεται να δώσει ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση μετά από την αύξηση των εξεδρών στις ΗΠΑ και την άνοδο που σημειώνει το δολάριο, εκτιμά ο Edward Moya αναλυτής στην OANDA.

«Το αργό WTI ενδέχεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες συνεδριάσεις έως ότου η τροχιά του δολαρίου γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη», σημειώνει. Ένα ισχυρότερο νόμισμα καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, περιορίζοντας τη ζήτηση.

Τα προβλήματα προσφοράς φαίνεται να χαλαρώνουν καθώς η Baker Hughes ανέφερε ότι ο αριθμός των εξεδρών έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 φθάνοντας τις 512.

Οι ικανότητες παραγωγής και διύλισης στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζουν να οδεύουν προς την πλήρη ανάκαμψη. Το αμερικανικό γραφείο ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβολής ανέφερε ότι 23,19% της παραγωγής πετρελαίου και 34,43% της παραγωγής φυσικού αερίου στου Κόλπου παραμένουν εκτός, αριθμοί που βελτιώθηκαν πολύ από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το 66,36% της παραγωγής πετρελαίου και το 75,55% της παραγωγής φυσικού αερίου ήταν εκτός σύνδεσης.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στην αγορά.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αίσθηση ότι η ζήτηση τελικά θα αυξηθεί. Αλλά από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές περιμένουν επίσης να δουν τι πολιτικές θα εφαρμοστούν. Όπως έχουν τα πράγματα, βλέπω το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται στα 70-75 δολάρια καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέα στοιχεία», δήλωσε ο Sukrit Vijayakar, Διευθυντής της Trifecta Consultants, στην S&P Global Platts.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:45 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 70,76 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,81% και το Brent στα 74,19 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,53%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider