Πετρέλαιο: Ο μακρύς δρόμος από τα 64 στα 200 δολάρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο μακρύς δρόμος από τα 64 στα 200 δολάρια
Οι τιμές, παρά τις προβλέψεις, δεν μπορούν να φθάσουν ούτε τα 100 ούτε τα 200 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να φθάσουν τα 100 ή ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι, υποστηρίζουν κάποιοι διεθνείς αναλυτές ενώ άλλοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα υποχωρήσουν στα 64 δολάρια για να ισορροπήσει κατόπιν στα προ πανδημικά επίπεδα.

Μία απότομη αύξηση και διατήρηση των διεθνών τιμών σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θα είχε αλυσιδωτές συνέπειες για τις μεταφορές, το εμπόριο, τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και το κόστος ζωής αλλά ο δρόμος μέχρι τα 100 ή τα 200 δολάρια θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μακρύς. Οι επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών, η πορεία της ζήτησης σε συνάρτηση με την ανάκαμψη από την πανδημία και την πράσινη μετάβαση, η προμήθεια των χωρών του ΟΠΕΚ+, η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ και η εξαγωγές του Ιράν αποτελούν βαρίδια στο δρόμο για τα 100 ή 200 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το επόμενο έτος. Στη Μηνιαία Έκθεση Πετρελαίου, ο όμιλος εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 100,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022, σε σύγκριση με τα περίπου 100 εκατομμύρια το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η πανδημία έριξε τη ζήτηση πετρελαίου, η οποία μειώθηκε κατά περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι, ή περίπου 9% και ενώ είχε αρχίσει να ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οδήγησε τον οργανισμό να μεταθέσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του για το 2022. Έτσι, το καρτέλ αναμένει η ζήτηση για το 2022 θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή υποδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την απότομη πτώση της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ διατηρήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της COVID-19, αλλά η αύξηση της ζήτησης ενέργειας, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία, θα αντισταθμίσει τέτοια κέρδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

Παρά την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης οι τιμές δεν θα μπορούσαν να φθάσουν και να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να κινηθεί με βραδύτερους ρυθμούς ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος νέων lockdown. Τις τιμές αναμένεται να συντηρήσουν σε «ανεκτά» επίπεδα και οι επενδύσεις των πετρελαϊκών, οι οποίες παρά τις εκκλήσεις για διακοπή των εξορύξεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής επιμένουν στο μοντέλο business as usual . Aυτό σημαίνει ότι η παραγωγή, ακόμη και αν μειωθεί στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, δεν θα πέσει σε επίπεδα τέτοια ώστε να οδηγηθούμε σε έλλειμμα και εκτόξευση των τιμών. Εταιρείες όπως η Shell, η TotalEnergies, η Eni και η Equinor έχουν λάβει όλες νέες άδειες εξερεύνησης σε παραμεθόριες περιοχές όπως το Σουρινάμ και η θάλασσας του Μπάρεντς.

Που θα «κάτσουν» τελικά οι τιμές

Στην πρόσφατη έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) είπε ότι αναμένει η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, η ανάκτηση της αμερικανικής σχιστολιθικής παραγωγής και πιθανή επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου για να ωθήσει τις τιμές του Brent στα 64 δολάρια στο τέλος του έτους ενώ για το 2022 αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στα 58 δολάρια, μία άποψη που συμμερίζεται και η TradeArabia. Αυτό ίσως είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Mohammed al-Rumhi, υπουργού πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ομάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν οι παραγωγοί πετρελαίου ακολουθούσαν την πρόταση του IEA για παύση των επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σε επίπεδα όπως 100 ή 200 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider